Annons
I morgon och på tisdag spelar Sverige måstematcher i VM-kvalet. Under den första, mot Ukraina på Gamla Ullevi, kommer Anna Anvegård att stöttas från läktarplats av en egen klack.
växjö • Publicerad 29 augusti 2018
Känner stödet. Anna Anvegård (mitt i främre raden) träffade häromdagen tjejerna i Växjö DFF:s F05-lag, som i morgon finns på Ullevis läktare för att heja fram Anvegårds Sverige i VM-kvalet mot Ukraina.
Känner stödet. Anna Anvegård (mitt i främre raden) träffade häromdagen tjejerna i Växjö DFF:s F05-lag, som i morgon finns på Ullevis läktare för att heja fram Anvegårds Sverige i VM-kvalet mot Ukraina.Foto: Filip Sjöfors

Det är F05-laget från Annas klubb Växjö DFF som för första gången gör en lagresa till en landskamp. Att anfallare Anvegård finns med i Blågult gör resan till Göteborg extra intressant.

Smålandsposten sammanförde inför matchen tjejerna i F05-laget med Anna Anvegård och landslagsspelaren blev genast "pepprad" med frågor från tjejerna...

Annons

Är du nervös inför matchen mot Ukraina?

– Nja, inte direkt. Det var värre inför min första A-landskamp. Då kände jag ju ingen.

När får du veta om du startar eller sitter på bänken?

– Kvällen före match. Och ni som ska dit kan se det under värmningen om ni är på plats redan då.

Vilka kämpar du i första hand med om en plats i startelvan?

– Svårt att säga. Sofia Jakobsson, Fridolina Rolfö och Sina Blackstenius kanske.

Sedan Anna svarade på den frågan har Rolfö för övrigt blivit lårskadad.

Glada miner. Anna Anvegård fick massor av frågor från tjejerna i F05-laget.
Glada miner. Anna Anvegård fick massor av frågor från tjejerna i F05-laget.Foto: Filip Sjöfors

Innan de nyfikna tjejerna tog chansen att fråga ut Växjö DFF:s bidrag till A-landslaget undrade undertecknad om hon själv brukade åka på damlandskamper som flickspelare?

– Faktiskt inte. När familjen, eller mitt flicklag i Bredaryd, åkte på landskamper var det alltid herrlandskamper. Det är förstås lite pinsamt men jag såg min första damlandskamp live först 2013, under EM i Sverige, svarar Anna.

Emma Jönsson i F05-laget åkte också med sin familj på en herrlandskamp (mot Vitryssland) förra året – men Elsa Jansson har varit maskot på en damlandskamp och Amanda Lennartsson berättar att Växjö DFF-tjejerna hade åkt till Göteborg även om Anna Anvegård inte blivit uttagen.

Annons

– Alla i laget gillar att hänga med varandra och alla ställer upp på de aktiviteter som klubben anordnar, säger Unni Wolf.

Det sistnämnda bekräftas av Henrik Jönsson, en av lagets ledare:

– Vi är 25 spelare i truppen och samtliga har anmält sig till resan. Att Anna Anevgård kanske får spela är förstås extra kul då hon är en person som tjejerna ofta sett spela fotboll. Inte minst när de varit bollflickor på Växjös allsvenska matcher.

Inför de två avslutande matcherna i kvalgruppen toppar Sverige och Danmark gruppen. Båda har 15 poäng. Ukraina ligger trea, fem poäng bakom. Bara gruppsegraren är direktkvalificerad för VM-slutspelet i Frankrike 2019.

För att få till en avgörande gruppfinal mot Danmark i Viborg på tisdag måste Sverige ta revansch på Ukraina för uddamålsförlusten borta i juni.

– Vi är ett bättre lag än Ukraina. Deras snabbhet överraskade oss i Ukraina. Det gjorde att vi blev obeslutsamma i vårt spel. Men kommer vi upp i normal nivå ska vi vinna på hemmaplan, säger Anvegård.

Efter en tids måltorka blev Anna segerskytt för Växjö DFF mot Vittsjö i söndags. En viktig boost för anfallaren som dessutom alltså kommer att stöttas av en egen klack i morgondagens VM-kval.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons