Äntligen fick Alstermo vinna

Egentligen: Jesper Thörnkrantz borde blivit syndabock.
Istället: Jesper Thörnkrantz blev obestridlig matchhjälte mot Warta.
- Domaren var snäll mot mig, konstaterade Alstermos fenomenale handbollsmålvakt.
Sport • Publicerad 9 januari 2006
Bäst på plan. Jesper Thörnkrantz räddades av en snäll domare i första halvlek. Sedan räddade han sitt lag. Foto: FILIP SJÖFORSFoto:
Alstermos vänstersexa Per Svensson laddar bössan i luften framför Wartas målvakt Jesper Andersson. Tittar på gör Wartas Christoffer Ung och Alstermos Henric Moberg. Foto: FILIP SJÖFORSFoto:

Det låg alltså både tur och skicklighet bakom segersiffrorna 22-18 (12-8).

Tur, eftersom Jesper Thörnkrantz inte fick rött när han såg rött och sparkade upp bollen på läktaren i första halvlek.

Skicklighet, eftersom Jesper räddade skott efter skott när Warta såg ut att vara på väg att mosa sönder hemmalaget Alstermo i andra halvlek.

- Det gick ju bra, det här, skrattade Thörnkrantz efter matchen.

Han såg lättad och glad ut.

Det gjorde även tränarduon Pär Söderqvist och Tomas Lundberg. Och resten av laget. Och publiken.

Sågades i programbladet

Alstermosegern var den första sedan november och förstås extremt viktig både för tabellplacering och självförtroende.

Ett sargat Alstermo fick veta att de levde redan före match. I sitt eget programblad sågades laget skoningslöst. Anfallsspelet beskrevs som "otryggt, med massor av tekniska fel och dessutom alldeles för långsamt för att stå sig i division 1". Vidare kunde man läsa att "kontringarna i stort sett är obefintliga", att försvarsspelet är "i gungning" och att etablerade spelare "inte kan uppträda som man gjorde mot Karlskrona med massor med tekniska misstag".

Ord och inga visor.

Dessutom handlade det om sanna ord.

- Det är precis så det är, erkände Pär Söderqvist.

- Vårt tempo har varit dåligt, vi har saknat flyt och har varit utan självförtroende ett bra tag. Nyckelordet i dag var kämpa.

Ja, kämpade gjorde Alstermo.

Uselt skytte

Trots ett stundtals uselt skytte, trots många tekniska misstag och trots att kontringsspelet inte direkt imponerade kämpade alla till sista sekunden.

Matchinledningen skvallrade inte om att någon seger var i antågande. Alstermo hamnade snabbt i underläge med både 1-3 och 2-5 innan kuggarna i lagmaskineriet började fungera. Erfarna spelare som Peter Allgurin, Henric Moberg och Fredrik Brokopp tog sitt ansvar och Jonas Jonasson hittade rätt framför mål.

Kanonad mot Thörnkrantz

Plötsligt tillhörde matchen Alstermo. 12-8 i paus. En inledning av andra halvlek som gav mersmak. Men sedan tycktes laget falla sönder bit för bit. 15-11 blev 15-13. 16-13 blev 16-15. Det var då Jesper Thörnkrantz visade vem som var hallens viktigaste spelare i går. Han utsattes för en kanonad med Wartafrilägen. Han tog allt.

- Jesper gjorde en jättematch. Varje gång det såg oroligt ut redde han ut det. Vi släppte bara 18 bollar bakåt och det är jättebra. Men vi kan inte tro att Jesper ska rädda oss varje gång. Vi måste göra fler mål framåt, analyserade Pär Söderqvist.

Den efterlängtade segern innebär att Alstermo visserligen finns kvar på sjätteplatsen i vårettans tabell, men avståndet ned till de fruktade nedflyttningsplatserna ökar till sex poäng.