Annons

Anton Dahlberg vill till OS igen - men med ny gast

28-årige Anton Dahlberg har redan upplevt två OS. Nu vill han till ett tredje - men med en helt ny partner i sin 470-båt.
– Jag kännner mig mer motiverad än någonsin. Jag vill verkligen till Rio 2016, säger Anton.
Sport • Publicerad 21 juni 2013
"Ska jag och Fredrik Bergström nå Rio måste vi orka träna mer än alla andra" säger Anton Dahlberg. Foto: LENA GUNNARSSON
"Ska jag och Fredrik Bergström nå Rio måste vi orka träna mer än alla andra" säger Anton Dahlberg. Foto: LENA GUNNARSSONFoto: 
Under OS i London tävlade Anton Dahlberg tillsammans med Sebastian Östling. Nu gör Anton en ny OS-satsning, men utan Seabstian. Iställer har Växjöseglaren inlett ett samarbete med gasten Fredrik Bergström. Foto: SCANPIX
Under OS i London tävlade Anton Dahlberg tillsammans med Sebastian Östling. Nu gör Anton en ny OS-satsning, men utan Seabstian. Iställer har Växjöseglaren inlett ett samarbete med gasten Fredrik Bergström. Foto: SCANPIXFoto: 

Direkt efter OS i London uttalade sig Anton så här i Smålandsposten: "Jag och Seabstian Östling är två väldigt olika personligheter och det har tagit energi. Viljan finns där, men inte alltid glädjen. Det kommer att krävas förändringar framöver".

Nu har Anton hittat en ny partner - och ny glädje.

Annons

Dahlberg kommer att göra sin senaste (sista?) OS-satsning tillsammans med 23-årige gasten Fredrik Bergström från Onsala.

– Han och jag har samma inställning. Fredrik är en positiv och glad person. Det var ett lätt val att välja honom som partner, säger Anton.

Men vad händer nu med din tidigare gast Sebastian Östling?

– Även han gör en nysatsning, men inte i 470 utan i klassen för 49er.

Du brukar betona att en elitsatsande seglingsbesättning är som ett äktenskap. Vad talar för att ditt "äktenskap" med Fredrik Bergström ska bli lyckat?

– När Fredrik var träningspartner åt mig och Sebsatian inför London-OS noterade jag hans kompetens. Och redan 2010 visade han sin klass genom att vinna junior-VM i 470. Dessutom är hans mamma uppvuxen i Värnamo. Bara en sån sak.

Dahlberg/Bergströms första stora tävling tillsammans blev EM i Formia för en vecka sedan.

– Vi slutade på 18:e plats, men då ska man komma ihåg att vi hade väldigt lite träningstid bakom oss eftersom jag prioriterat mina ekonomistudier på Handelshögskolan i Stockholm, berättar Anton.

Men nu är Dahlberg klar med studierna och kan ha fullt fokus på OS-satsningen. I dagarna står Kieler Woche i Tyskland på programmet.

– Målsättningen är topp 10. Men sommarens viktigaste tävling blir augusti månads VM i Frankrike. Vi måste visa vad vi kan och segla varje dag fram tills dess, säger Anton.

Annons

Avgörande för om Anton får uppleva ett tredje OS blir VM i Spanien 2014. Den tävlingen fungerar nämligen som OS-kval.

– Ska jag och Fredrik nå Rio måste vi orka träna mer än våra konkurrenter. Och för att klara det måste vi respektera varandra grundligt, säger Anton.

Har ni någon "hemlig" taktik?

– Nja, det vet jag inte. Men det är min övertygelse att det krävs extremt duktiga träningspartners. Eftersom lätta vindar vänats i Rio de Janeiro har vi sökt oss till Finland där det finns seglare som är specialister på lättvindssegling.

Redan i augusti kommer förresten Anton och Fredrik att testa OS-vattnen utanför Rio.

Men att sy ihop en OS-satsning handlar inte bara om sportslig kompetens. Det behövs pengar också.

– Grundstrukturen som jag och Sebbe byggde upp har jag nytta av nu. Jag är så rutinerad att jag förstår spelreglerna och vad som krävs för att att en OS-medalj. Efter London-OS träffade jag SOK:s representanter och fick väldigt positiva signaler.

Anton och hans danska flickvän Alberte har sin bas i Århus. Men under studietiden har Anton mest bott i Stockholm.

– Visst hade det varit bra om man hade kunnat dela på sig och vara i två olika länder samtidigt... Ju äldre man blir, desto större blir uppoffringarna. En förstående familj är ett måste.

– Jag älskar verkligen att segla, och att på plats få uppleva de svenska framgångarna i London-OS gjorde mig än mer säker på att jag verkligen vill göra ytterligare en olympisk satsning, säger Anton Dahlberg,

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons