Annons

Anvegård tillbaka på Visma Arena – i DFF:s dress

Bilden på Anna Anvegård är tagen under gårdagens Växjö DFF-träning. Men ni supportrar som därmed får förhoppningar kan tagga ner trots att landslagsanfallaren bevisligen dragit på sig DFF-dräkten igen...
Växjö • Publicerad 4 juni 2022
I går var Anna Anvegård tillbaka på Visma Arena och tränade med Växjö DFF.
I går var Anna Anvegård tillbaka på Visma Arena och tränade med Växjö DFF.Foto: David Johansson

– Jag passar på att träna lite med Växjö DFF när jag är hemma i Sverige under uppehållet i WSL, förklarar Anna, som har ett år kvar på kontraktet med Everton.

Det var för ett drygt år sedan som den före detta Växjö DFF-spelaren lämnade Rosengård för spel i Women's Super League.

Annons

Att sammanfatta Anvegårds första säsong i Everton är inte helt enkelt.

Å ena sidan har hon åkt på tre hjärnskakningar under ett år – och Everton slutade trea från slutet i tabellen.

Å andra sidan vann Anna lagets interna skytteliga med sju mål på 19 serie- och cupmatcher.

Årets första hjärnskakning "anlände" redan i mars 2021, alltså innan hon ens hade lämnat Rosengård. Nästa smäll kom i november och den senaste i mars.

– Alla tre hjärnskakningarna har kommit i samband med träningspass, säger Anna. Den andra när jag blev nickad hårt i bakhuvudet och den senaste var en axel rakt i tinningen.

Axeln tillhörde nordirländska anfallaren Simone Magill, som efter flera år i klubben nu i sommar bestämt sig för att lämna Everton.

”Givetvis hade det varit superroligt att komma med nu när vi är en av favoriterna och mästerskapet dessutom spelas i England.”
Anna Anvegård

– Jag har inte varit avsvimmad vid någon av de tre smällarna och alltid kunnat komma tillbaka förhållandevis snabbt. Samtidigt har jag pratat med en specialist som redogjort för riskerna med upprepade hjärnskakningar. Fotbollen i England är mer fysisk och jag har tvingats bli smartare i mitt spel. Jag ger mig inte in i onödiga dueller. Speciellt inte på träning, säger Anvegård.

Som en direkt konsekvens av de tre hjärnskakningarna har Anna missat flera landskamper. Bland annat VM-kvalen mot Finland hemma, Slovakien hemma, Georgien borta och Irland hemma.

Senast Anvegård fick minuter i en blågul tävlingsmatch var i september.

På tisdag tar förbundskapten Peter Gerhardsson ut truppen till sommarens EM-slutspel.

Annons

– Det känns lite fifty-fifty om jag ska komma med. Jag tror det var tur att jag kunde spela dom två avslutande ligamatcherna och jag har haft bra samtal med Peter. Givetvis hade det varit superroligt att komma med nu när vi är en av favoriterna och mästerskapet dessutom spelas i England. Men jag kan bara hoppas, säger Anna.

Anna Anvegård avlossar ett skott hemma mot Manchester City.
Anna Anvegård avlossar ett skott hemma mot Manchester City.Foto: DAVID RAWCLIFFE

Det var inte enbart hjärnskakningarna som gjorde 25-åringens debutsäsong i England hackig. Tränarkarusellen i Everton bidrog också.

Willie Kirk fick kicken mindre än tio matcher in i säsongen. Han ersattes av före detta Lyon-tränaren Jean-Luc Vasseur.

– Jean-Luc kunde inte prata engelska och hade ett speciellt ledarskap. Dessutom var hans spelidé lite otydlig. Men klubben lyssnade på oss spelare och plockade bort honom ganska snabbt, berättar Anna.

Istället flyttades assisterande tränaren Chris Roberts upp som huvudansvarig och till nästa säsong i WSL ska laget tränas av 41-årige dansken Brian Sörensen från Fortuna Hjörring.

Trots att andra engelska klubbar visat intresse för Anvegård är hennes plan att fullfölja kontraktet med The Toffees.

– Jag och Jean-Philipe (sambon med efternamnet Wahlgren) trivs bra i Liverpool. Vi bor i en lägenhet på Albert Dock precis vid floden Mersey mitt i centrum. Och två av mina lagkamrater är Nathalie Björn och Hanna Bennison. Vi hänger förstås en hel del.

– Det märks att Everton FC är en storklubb med massor av anställda och olika funktioner. Att spela fotboll här är lärorikt på många sätt.

Och lönen?

– Jag klarar mig...

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons