Annons

Årskrönika: Mer än ett mål

När spanjorerna korsade Atlanten på 1500-talet fann de att aztekerna spelade ett fotbollsliknande spel – tchatali. En fascinerad Hernando Cortés plockade med sig några av utövarna hem till Madrid. Men där var kyrkan skeptisk. ”Djävulen ansågs bo i bollen,” skriver David Goldblatt i The Ball is Round.
Snart hade Spanien lagt vantarna på majoriteten av Latinamerika. Erövringen av fotbollsvärlden skulle däremot dröja närmare 500 år. Vid det laget hade djävulens boll blivit världsreligion.
Sport • Publicerad 29 december 2010
Andrés Iniesta har gett Spanien dess första VM-guld, och passar på att hylla en bortgången vän.
Andrés Iniesta har gett Spanien dess första VM-guld, och passar på att hylla en bortgången vän.Foto: Martin Meissner/AP/Scanpix

April i år. En blåsig lördagskväll i västra Barcelona. Här, ute vid tunnelbanans slutstation, älskar man inte laget som bär stadens namn. Här, på nybyggda Cornella El Prat, visslar Espanyol-publiken ut Barça (den brasilianske högerbacken Dani Alves får höra spridda apljud).

Så helgen före jul. Ännu en lördagskväll på Cornella El Prat, ännu ett derby. Före matchen applåderar 38 000 en Barcelona-lirare. Med fem minuter kvar – och 5–1 till gästerna – byts han ut. Och belönas med en stående ovation. Trots sin tröja. För sin tröja.

Annons

”San AndrésIniesta avgjorde VM-finalen mot Holland i den 116:e minuten. Mitt uppe i den ultimata pojkdrömmen slet han av sig landslagströjan. ”Dani Jarque alltid med oss” stod det på t-shirten under. Iniestas gode vän – och Espanyols lagkapten – hade avlidit sensommaren 2009.

Stommen till det spanska landslag som sopat hem allt de senaste åren kommer från det Barcelona som sopat hem (nästan) allt under de senaste åren. Som sopat med stil. Blivit hela världens lag. Visat att det går att vinna snyggt. På och utanför planen. En rak motsats till det franska landslaget.

– Spanien är det laget våra unga spelare kan lära sig mest av. När Spanien vann EM 2008 var det en positiv utveckling för fotbollen. En stimulans, sa dåvarande U 21-kaptenenJörgen Lennartsson under VM.

Växjö Norra-produkten hämtade flera spelare från Malmö FF, som i sin tur hämtat en assisterande tränare från Barcelona (Espanyol). Den spanska stimulansen gav ett välförtjänt SM-guld. Hur långt den räcker på kontinenten återstår att se. Stämningen den där septemberkvällen när Helsingborgs IF besegrades på ett knökfullt Swedbank Stadion höll i alla fall hög Europaklass.

2010 var fotbollsåret som inte riktigt följde manus. Inga revolutioner. Men försiktiga positionsskiften. Så kallade Reine Almqvist -byten.

Ta HIF. Allsvenskans stora silverskräll leddes av utdömde Conny Karlsson (assisterad av Almqvist). För två år sedan var Karlsson högaktuell som Östertränare. I söderettan.

På tal om Öster vann ett Växjöinspirerat LdB FC Malmö till slut da-allsvenskan. Och på tal om Malmö var stadens störste en av få som faktiskt tröttnade på Barcelona. När Pep Guardiola bänkade honom sattZlatan Ibrahimovic inte kvar och filosoferade. I Milan är han på väg att bryta Inters järngrepp om lo scudetto.

I maj bröt Inter och Bayern München den engelsk-spanska dominansen i Champions League (för första gången på sex år var inget av finallagen därifrån). Internationella Internazionale vann, Bayern fick trösta sig med Bundesliga. Barcelona vann förstås i Spanien, men i England detroniserades Manchester United av ett lite roligare Chelsea.

NärErik Hamrén tog över svenska landslaget, började bugga i tv och bjöd upp med en offensiv 4–2–3–1-uppställning kändes det riktigt ovant. Det började väldigt lovande, när Zlatan kom tillbaka blev det riktigt intressant. Det fortsatte med 1–4 i Amsterdam. Å andra sidan var Sverige inte ensamt om att tappa takten mot Holland.

På omslaget till sitt augusti-nummer hade fotbollsmagasinet When Saturday Comes en bild från VM-finalen. Spaniens Sergio Ramos tjafsar med engelske Howard Webb . I pratbubblan säger Ramos: ”Domare från mindre fotbollsländer borde inte få finalen.”

Annons

Afrikas första VM blev ingen sportslig succé för kontinenten (svenska förbundskaptener var inte vägen framåt). Gyan och Ghana var en straff från en historisk semi. Viktigast ändå var att slutspelet förlöpte lugnt. Fast förvånade européer konstaterade att en del var annorlunda i Afrika: Det var vinter i juni. Vuvuzelorna skapade en enformig, enerverande ljudbild. Och Algeriet kunde spela fotboll.

Flera stormakter försvann tidigt. Frankrike förlorade ansiktet, Italien vann inte en match. England orkade knappt tappa fattningen när Frank Lampards mål dömdes bort mot Tyskland. Några målkameror fanns fortfarande inte, och när engelsk media började granska VM-ansökningsprocedurerna tyckte Fifa, det internationella förbundet, att det var säkrast att ge värdskapet 2018 till Ryssland. Och till Qatar 2022.

I Sydafrika triumferade däremot lagen. 2010 kan inte ens Leo Messi vinna VM på egen hand. Lagmaskinerna nådde medaljmatcherna. Fyran Uruguay hade bland 3,3 miljoner invånare hittat åtta grovjobbare och tre anfallsvapen (Diego Forlán utsågs till VM:s vassaste). Trean Tyskland kom med flera av spelarna som vann U 21-EM i Malmö förra sommaren, och spelade samma fantasirika omställningsfotboll.

VM 2010 var ingen klassiker (talande nog blev en tysk bläckfisk den störste stjärnan). Men finalen blev en klassisk kamp. Gott mot ont, vackert mot fult. Holland hade förlitat sig på Wesley Sneijder och annars tråkat sig till Johannesburg. Väl där brast alla fördämningar. Vi hade kallat dem Clockwork Orange, och Nigel de Jongs spark mot Xabi Alonso var som tagen ur den filmens våldsammare partier. Holland var rått och gnälligt. Och en Iker Casillas -tå från VM-guld.

Madridmålvakten var en av många trögstartade spanjorer i turneringen. Barça-stommen hade spelat nonstop sedan EM 2008. Den inledande förlusten mot Schweiz blev en väckarklocka, ändå vaknade Spanien inte riktigt. Förrän i slutminuterna.

Mot Portugal och Paraguay räddade Barcelonaförvärvet David Villa Selección, i den högklassiga semin mot Tyskland använde Barcelonabacken Carles Puyol huvudet och Xavi kom igång. I finalen var det världens bäste Iniesta som stoppade bollen med högern och drog till. Medan holländska haranger haglade över vilsne Webb vrålade landet som inte kunde vinna ut sin glädje, över det andra guldet på två år. Ett 26-årigt helgon hade frälst Spanien. Och världen.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons