Annons

Tunga beslutet: Asllani missar Norge-matchen

Kosovare Asllani missar tisdagens VM-genrep mot Norge.
Milanstjärnan dras med en ljumskskada som inte vill ge med sig.
– Det är en frustration att inte kunna hjälpa sina lag, säger hon, märkbart tagen.
Fotboll • Publicerad 10 april 2023
Kosovare Asllani försökte in i det sista, men tvingades till slut att lämna återbud till Norgematchen.
Kosovare Asllani försökte in i det sista, men tvingades till slut att lämna återbud till Norgematchen.Foto: Adam Ihse/TT

Kosovare Asllani visste att det var en chansning.

Men landslagssamlingen – den sista inför sommarens VM – blev inte den lyckoträff hon hade hoppats på. Muskelskadan i ena ljumsken, som gjorde att hon missade matchen mot Danmark i fredags, kommer att hålla henne borta även mot Norge på tisdagen.

Annons

Milanstjärnan är märkbart tagen när hon kliver ut framför intervjumikrofonerna på Gamla Ullevi i Göteborg och tvingas ta en kort paus efter bara en knapp minut.

– Jag tror att det handlar om frustration. Jag vill spela så mycket. Det är främst det, säger hon lite senare.

– Jag menar, det är en träningsmatch. Varför bryr jag mig så mycket? Men man kanske är på den här nivån för att man är så spelsugen hela tiden.

Kosovare Asllani hade problem med samma muskel även i fjol. Den här säsongen har problemen kommit tillbaka – och kommit och gått i takt med att hon kämpat för att bli spelklar till hundra procent igen.

– Alla elitidrottare har väl hamnat i sådana här perioder, man hamnar i en skadeperiod och har svårt att ta sig ur det, säger hon.

Tungt avbräck

Förhoppningen var att det skulle bli spel mot Danmark. Sedan ställdes siktet om mot Norge.

Men efter måndagens träning på Gamla Ullevi tvingades Kosovare Asllani inse att inte heller det skulle gå.

– Jag tror att det medicinska teamet hade tagit beslutet tidigare än vad jag har gjort. Jag hade väntat till sista minuten eller sista timmen i morgon om det hade varit en VM-final, säger hon.

– Jag vet ju själv innerst inne vad som är det bästa beslutet, men jag är väl inte den bästa på att lyssna på min kropp och tycker om att pusha den.

För förbundskaptenen Peter Gerhardsson innebär Asllanis besked ytterligare ett tungt avbräck inför VM-genrepet mot Norge, som är Sveriges sista officiella landskamp innan VM.

Annons

Sedan tidigare saknas bland andra Elin Rubensson, Amanda Ilestedt och Lina Hurtig.

– Som alltid är det mest synd om den personen, spelarna som vill vara med och vill vara på plan, säger Peter Gerhardsson.

– Det har ju funnits en osäkerhetsfaktor (kring Asllani) och vi har ju alltid backup-planer, det är ju mitt jobb. Men vi tappar en väldigt bra spelare, så är det.

"Så spelsugen"

VM-premiären mot Sydafrika spelas först den 23 juli. Det innebär en lång väntan på nästa landslagschans, konstaterar Kosovare Asllani besviket.

Å andra sidan är det också långt kvar för skadan att till slut ge med sig.

– Det är långt till VM. För mig är det mer att jag vill bli spelklar och kunna prestera på min nivå, inte spela på 50 procent. Jag hade gjort det om det var VM-final i morgon, men det är långt till VM, säger hon.

– Man är så spelsugen. Men det är som det är, det handlar bara om att försöka ta mig ur det och det kommer jag att göra.

Fakta: Kosovare Asllani

Född: den 29 juli 1989 i Kristianstad (33 år).

Position: Mittfältare.

Klubb: Milan.

Moderklubb: Vimmerby.

Landskamper/mål: 170/44.

Seniorklubbar: Linköping 2007–2012, Chicago Red Stars 2010, Kristianstad 2012, Paris Saint-Germain 2012–2016, Manchester City 2016–2017, Linköping 2017–2019, CD Tacón/Real Madrid 2019–2022, Milan 2022–.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons