Annons

Atibas flytt ger Öster klirr i kassan

Atiba Hutchinson blev i går klar för FC Köpenhamn efter en blixtaffär.
Prislappen lär vara tio miljoner kronor.
Det skulle innebära:
8,6 miljoner kronor till Helsingborgs IF.
700 000 kronor till Östers IF.
700 000 kronor till Östers Support AB.
Sport • Publicerad 17 januari 2006

Sedan Atiba Hutchinson klargjort att han inte avser förlänga sitt kontrakt med Helsingborg har klubben aktivt arbetat för en försäljning. Efter snabba förhandlingar stod det på måndagen klart att 24-åringen tar klivet över sundet och spelar för den danska ligaledaren FC Köpenhamn.

Ekonomiskt innebär det goda nyheter för flera klubbar.

Annons

- Utan att nämna några summor är förhoppningsvis alla parter nöjda med affären, säger Helsingborgs ordförande Sten-Inge Fredin till klubbens webbsajt.

Atiba Hutchinson värvades inför säsongen 2003 av Öster från Toronto Lynx. Den kanadensiske landslagsmannen gjorde individuell succé i ett Öster som inte räckte till för att som lag hålla sig kvar i allsvenskan. Atiba var het på spelarmarknaden, men trots utländska alternativ blev det Helsingborg som la beslag på hans tjänster.

I januari 2004 upprättades ett kontrakt mellan Öster och Helsingborg. Kontraktet var försett med en vidareförsäljningsklausul. Förutom köpesumman på tre miljoner kronor gavs Öster rätten till en viss procent på övergångssumman den dag Hutchinson skulle säljas vidare till ny klubb.

Den dagen var i går.

Östers klubbdirektör Ola Rydén har aldrig offentliggjort exakt hur dealen ser ut. Enligt uppgift går den ut på att Öster får 20 procent av ett belopp som man räknar ut genom att ta den aktuella övergångssumman minus summan Helsingborg betalade Öster för Atiba.

FC Köpenhamn uppges ha betalat tio miljoner kronor för Hutchinson. Med denna summa som utgångspunkt blir resultatet följande:

- Övergångssumman (10 miljoner kronor) minus det Helsingborg betalade Öster (3 miljoner kronor) blir 7 miljoner kronor.

- En femtedel av 7 miljoner kronor blir 1,4 miljoner kronor till Öster.

- Riskkapitalbolaget Östers Support AB - som hjälper Öster med spelarköp mot framtida avkastning vid vidareförsäljning - äger rätt till ersättning för samtliga Österspelare som säljs vidare. För de spelare som finansierats med ÖSAB:s pengar får bolaget 80 procent och klubben 20 vid vidareförsäljning. För de spelare vars kontrakt signerades före ÖSAB:s tillblivelse är dealen 50/50.

- I fallet Atiba Hutchinson blir det alltså fifty-fifty mellan Öster och ÖSAB. 700 000 kronor var.

Annons

Östers sportchef Leif Widén var mannen som värvade Atiba Hutchinson till Växjöklubben. När vi nådde honom för en kommentar satt han i solen på Gran Canaria och firade sin 60-årsdag.

- Det kostade oss 100 000 kronor att värva Atiba från Toronto. Det blev en god affär för Öster, myste Widén.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons