Annons

Både bredd och spets när Luciasprintern avgjordes

– Jag känner mig redo att börja tävla på allvar, säger Simon Assarsson, stavhopparen som i går vann 60 meter slätt och 60 meter häck på Luciasprintern.
IFK Växjös traditionsenliga tävling är främst en breddtävling där de allra yngsta tävlar jämsides med de bästa.
Sport • Publicerad 17 december 2013
Isabelle Joelsson (i mitten) spurtade hem segern på 60 meter. IFK Växjö-tjejen var även snabbast i 200-metersfinalen.
Isabelle Joelsson (i mitten) spurtade hem segern på 60 meter. IFK Växjö-tjejen var även snabbast i 200-metersfinalen.Foto: Lars-Goran Rydqvist
På era platser, färdiga, gå!
På era platser, färdiga, gå!Foto: Lars-Goran Rydqvist
Stavhopparen Simon Assarsson sprang hem segern på 60 meter.
Stavhopparen Simon Assarsson sprang hem segern på 60 meter.Foto: Lars-Goran Rydqvist

– Luciasprintern är ett jättekul avbrott i träningen så här en vecka före jul där alla olika träningsgrupper i IFK samsas, säger Fredrik Ahlström, klubbchefen som i går skötte startpistolen.

Totalt fick han skjuta cirka 30–35 skott för att få i väg de olika försöksheaten och finalloppen, inkluderat ett antal tjuvstarter. Förutom deltagare från IFK Växjö var även Ljungby FIK och IK Hinden representerade i Telekonsult Arena som är tävlingsplats sedan förra året.

Annons

Därmed har man, förutom 60 meter och 60 meter häck, även inkluderat 200 meter på programmet, till skillnad från när tävlingen arrangerades i tipshallen. Med faciliteterna som finns i den nya friidrottshallen stod även stav och längd på tävlingsprogrammet i går kväll.

Stavhopp är normalt Simon Assarssons tävlingsgren, men i går ägnade sig IFK Växjö-atleten enbart åt att springa och var snabbast både på 60 meter och 60 meter häck.

– Kul att få ta hem segern i hemmatävlingen. Det här är perfekt träning för stavhopp där det gäller att maxa från start till mål, säger Simon Assarsson som under ett normalt träningspass brukar köra tolv 60 meterslopp i maxtempo på en timme.

7,20 klockades 22-årige Assarsson i mål på i segerheatet på 60 meter där han hade klubbkamraterna Pär Karlberg och Yuan-Zhong Wu tätt i hasorna. Nu känner han sig redo för att börja tävla på allvar igen och efter jul- och nyårsfirandet inleder han säsongen i Norrköping den 6 januari.

– Resultatmässigt siktar jag på 5,10–5,30 och sen hoppas jag kunna plocka medalj på inomhus-SM och att komma med i Nordenkampen som en av två hoppare, säger Assarsson som har bytt tränare och numera tränas av förre stavhoppsstjärnan Peter Widén.

Inomhus-SM avgörs i Göteborg i slutet av februari och dit är det ännu en bit för tioåriga Alma Roström som började träna friidrott i IFK Växjö så sent som i somras.

– Jag gillar häck, höjd och 60 meter bäst, säger Alma som kom sist i sitt försöksheat på 60 meter, men så mötte hon också tre av de äldre tjejerna som placerade sig topp-5 i det efterföljande finalheatet. Bland andra fem år äldre klubbkamraten Isabelle Joelsson som var snabbaste tjej över 60 meter på 8,08.

Isabelle Joelsson var även den av alla tjejerna som sprang snabbast på 200 meter där hon skar mållinjen på tiden 28,44, blott en hundradel före Alma Kilpeläinen, Ljungby FIK.

Bland tjejerna på 60 meter häck noterade 16-åriga Beatrice Lantz, IFK Växjö, bästa tid på 9,47.

I övrigt noterar vi att Viktor Kjellsson, 15 år, hoppade högst i stav på 3,42 bland killarna medan ett år yngre klubbkompisen i IFK Växjö, Frida Bergvall, nådde högst bland tjejerna med 3,22. I längd hoppade 13-åriga Emma Joabsson, IFK Växjö och jämnåriga André Magnusson, IFK Växjö, längst med 4,79 respektive 4,91.

Luciasprintern satte därmed punkt för tävlingsåret i Telekonsult Arena, men redan den tredje helgen i januari rivstartar nästa tävlingsår med Best Western Games.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons