Annons

Bakgrund: AIK:s jobbiga åtta dagar

Fotboll • Publicerad 4 juni 2023
AIK har haft tuffa dagar.
AIK har haft tuffa dagar.Foto: Claudio Bresciani/TT

+ Söndag 28 maj

Kravaller bryter ut när ett flertal maskerade huliganer tar sig in på planen på Tele2 arena i derbyt mot Djurgården, attackerar ordningsvakter och slåss sedan med polis. Bengaler och knallskott kastas mot planen och närliggande läktarsektioner, bland annat Djurgårdens familjeläktare. Ett flertal poliser, ordningsvakter och en polishund skadas.

Annons

+ Måndag 29 maj

AIK:s vd och klubbdirektör Manuel Lindberg avgår. Fredrik Söderberg tar tills vidare över.

– Vi mår inte speciellt bra, säger AIK fotbolls styrelseordförande Robert Falck och fördömer skandalscenerna i derbyt.

Samtidigt träffas representanter från AIK, Hammarby, Djurgården, Malmö FF, IFK Göteborg och intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) för ett extra säkerhetsmöte.

Svenska fotbollförbundet beslutar om att tillsätta en "haverikommission".

– Det är en fullständig våldtäkt på evenemanget av de här risksupportrarna, säger Martin Fredman, säkerhetschef på förbundet.

+ Tisdag 30 maj

Fotbollsförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt kallar till en frågestund. Han gör klart att en återgång till kollektiv bestraffning inte är aktuell, men att den så kallade exkluderingsstrategin måste bli effektivare. Inför ett möte med regeringen senare i veckan säger Reinfeldt:

– Vi tänker säga att vi vill ha en tillämpning av en lagstiftning som ska stödja vår exkluderingsstrategi.

+ Onsdag 31 maj

Annons

Statsminister Ulf Kristersson fördömer AIK-huliganernas upplopp.

– Att ett fåtal människor förstör för så väldigt många, det är helt oacceptabelt, säger Ulf Kristersson.

Rikspolischefen Anders Thornberg oroas över utvecklingen.

– Jag tycker att det är bedrövligt att man ska behöva använda så mycket polisresurser som skulle behövas till den grova organiserade brottsligheten i stället. Jag tycker att det är bedrövligt att vanliga familjer inte vågar gå på fotboll snart längre, säger han.

Förbundskaptenen Janne Andersson tog illa vid sig av våldsamheterna och säger i samband med att han tar ut EM-kvaltruppen:

– Jag har svårt att hitta ord för hur jag ska beskriva det. Jag mår nästan fysiskt dåligt när jag sitter och tittar på det, så tråkigt är det.

+ Torsdag 1 juni

Polisen säger till TT att man har gott hopp om att kunna lagföra några av huliganerna som misstänkta för det våldsamma upploppet. Parallellt med den utredningen pågår utredningar om våld mot tjänsteman och om bengalerna som kastades mot andra läktarsektioner.

+ Fredag 2 juni

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och idrottsminister Jakob Forssmed (KD) träffar bland andra Reinfeldt och hans företrädare Karl-Erik Nilsson, numera ordförande för Riksidrottsförbundet. Strömmer gör klart att regeringen startar en process för att få till lagändringar.

Annons

– Vi har problem att identifiera, vi har problem med uppföljningen, vi har problem med tillämpningen (av lagen) och vi har problem med straffskalorna, säger Reinfeldt.

+ Söndag 4 juni

På planen gör AIK sin bästa prestation den här säsongen, men Omar Faraj missar en straff, Kalmar tar ledningen och en ny förlust hotar. Då kvitterar Abdussalam Magashy i slutminuterna och räddar en poäng. AIK hade behövt en seger för att ta sig över nedflyttningsstrecket.

– Jag är imponerad av att spelarna samlat ihop sig, sett att de borstat av sig och gått vidare. Vi vann inte matchen, men de sliter hårt för varandra, säger tränaren Andreas Brännström

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons