Annons

Barn stängs ute – Ygeman öppnar för nationell strategi

Bristen på träningstider drabbar barn som stoppas från sina favoritsporter.
Nu öppnar idrottsminister Anders Ygeman (S) för att införa en nationell strategi för flera idrottsplatser
Idrott • Publicerad 2 juni 2022
För få anläggningar gör att barn stängs ute från idrotten. Arkivbild.
För få anläggningar gör att barn stängs ute från idrotten. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I en färsk undersökning av Riksidrottsförbundet (RF) uppger 43 procent av idrottsföreningarna i och nära storstäder att de har stort behov av fler tider och fler ytor att idrotta på för att slippa säga nej till de barn och ungdomar som vill vara med på idrottsaktiviteter.

30 procent av alla tillfrågade föreningar i landet uppger att de tvingas säga nej till nya medlemmar på grund av platsbrist.

Annons

Dessutom upplever nästan hälften av idrottsföreningarna över hela landet att det finns ett stort renoveringsbehov av idrottsanläggningarna.

– Anläggningsfrågan håller tillbaka idrotten och begränsar hur många som kan utöva idrott. Vi har också haft en pandemi då väldigt många har lämnat idrotten, säger Ygeman om varför han prioriterar anläggningsfrågan just nu.

Bättre samordning

Idrottsministern har bjudit in RF, Centrum för idrottsforskning (Cif), Allmänna arvsfonden, Sveriges kommuner och regioner och representanter från några av Sveriges största kommuner för att diskutera frågan om idrottsytor.

Cif har för regeringens räkning tagit fram kunskapsunderlag om anläggningar och arenor och föreslår i sin rapport en nationell strategi för att få fler och bättre idrottsanläggningar.

TT: Kan mötet bli ett första steg mot en sådan strategi?

– Absolut, om det är meningen bland dem som kommer. Jag tänker att vi behöver diskutera hur vi säkerställer att idrotts- och motionsytor finns med i kommunal och regional planering, jag föreställer mig att vi behöver diskutera hur vi finansierar byggandet och upprätthållandet och drift av idrottsytor och anläggningar, säger Ygeman.

Han önskar också få till en samordning mellan närliggande kommuner gällande idrottsytor för att få en bra spridning över landet.

Nationellt smörjmedel

Ygeman säger att regeringen skulle kunna ta ett större ansvar för att se till att få nya idrottsanläggningar på plats genom en "mer bestämd samordning".

– Och vi ska se om det finns saker vi kan göra för att åtminstone lite nationella pengar kan bli smörjmedlet som behövs för att kommuner ska fatta beslut och ta investeringar i nya idrottsanläggningar, säger han.

– Vi vill också gärna föra en dialog med näringslivet, där flera varit med och delfinansierat väldigt stora anläggningar. Det går kanske att mobilisera ett intresse från näringslivet även för breddidrotten.

Fakta: Undersökning om idrottsanläggningar

Riksidrottsförbundet (RF) har gjort en enkätundersökning bland 5 500 idrottsföreningar i alla idrotter och över hela landet angående idrottsplatser, ytor och anläggningar.

43 procent av föreningar i storstäder och storstadsnära kommuner uppger att de har stort behov av fler tider i anläggningarna och fler ytor att idrotta på. Störst är problemet för idrotterna med flest barn och ungdomar. Det kan jämföras med 26 procent i medelstora städer och 19 procent av föreningar i mindre städer/landsbygd.

Tre av tio föreningar håller tillbaka medlemsantalet på grund av platsbrist.

Hälften av alla föreningar uppger att det finns ett stort renoveringsbehov av idrottsanläggningarna.

Källa: Riksidrottsförbundet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons