Annons

Bästa flicklagen gjorde upp i cup

Under helgen ställde fotbollsturneringen Växjö FF Invitational Cup upp med sitt första framträdande. Cupen innehöll åtta av Sveriges bästa F98 lag och arrangerande Växjö FF stod för det småländska inslaget.
Sport • Publicerad 9 januari 2012
Spelarna i Växjö FF var väldigt nöjda med cupen och sin egen insats. På bilden står Fanny Björklund (till vänster), Sofia Karlsson, Ellen Erngård och Annie Karlsson. Foto: URBAN NILSSON
Spelarna i Växjö FF var väldigt nöjda med cupen och sin egen insats. På bilden står Fanny Björklund (till vänster), Sofia Karlsson, Ellen Erngård och Annie Karlsson. Foto: URBAN NILSSONFoto: 
Det var Enskede IK (i vitt) och Stenkullen GOIK (i rött) som spelade i finalen. En final som slutade 2-0 till Stockholmslaget Enskede. Foto: URBAN NILSSON
Det var Enskede IK (i vitt) och Stenkullen GOIK (i rött) som spelade i finalen. En final som slutade 2-0 till Stockholmslaget Enskede. Foto: URBAN NILSSONFoto: 

Under fredagen och lördagen höll åtta av Sveriges bästa flicklag födda 1998 till i Tipshallen i Växjö. De deltagande lagen kom alla från vitt skilda delar av landet. Där fanns BK Vången från Malmö och Boo FF från Stockholm.

Även om arrangörslaget Växjö FF inte fick någon framskjuten placering i turneringen med sin åttondeplats, var tränaren Måns Hammarbäck väldigt nöjd med lagets insats.

Annons

– Detta handlar om att vi vill utvecklas och för att nå nästa nivå har vi bjudit ner de stora stjärnorna. Jag känner stolthet och glädje över vad vi presterat, det vi förlorar på här är sådant som vi kan träna upp, sade han.

– Jag vill inte säga att vi blev utspelade, långt ifrån. Det vi gör bra gör de andra lagen lite snabbare. Att vi blev åtta spelar inte så stor roll.

Även spelarna i Växjö FF var vid gott mod efter turneringens slut och hade bara bra saker att dela med sig av.

– Det har varit jättekul och väldigt lärorikt. Vi har lärt oss mycket eftersom detta är de bästa lagen i Sverige, sade Ellen Erngård.

De var precis liksom sin tränare nöjda med sin egen insats och tyckte själva att det var jämna matcher. Cupen i sig var de också väldigt nöjda med.

– Detta var superbra arrangerat. Det har varit god mat, efterrätter och sen var det en kille som kunde kicka fotboll jättebra. Sen gick vi fackeltåg till de andra lagens hotell också och sjöng sånger på vägen, sade Annie Karlsson.

Måns Hammarbäck höll med och ville kalla cupen för något av en succé.

– Detta är för tjejernas skull, för att de ska få upplevelser inom fotbollen som de kan ta med sig genom åldrarna, sade han.

– Det är väl ingen hemlighet att vi har försökt göra detta till något av en lyxturnering. Tjejerna har bott på hotell, de har ätit i Vida Arena och har fått luncha med Lakers herrlag.

Och det är allt ifrån flickornas föräldrar, vaktmästarna i Tipshallen och folk som rekryterat domare till matcherna som har sett till så att allt flutit på smärtfritt under helgen.

Annons

Spelarna i Växjö FF stannade alla kvar för att se på finalen mellan Stenkullen GOIK från Göteborg och Enskede IK från Stockholm. Även om de tyckte att alla varit väldigt snälla var de överens som vilket lag de skulle heja på.

– Vi håller på Enskede för de har varit jättesnälla och frågat hur det har gått och så, sade Sofia Karlsson.

Det visade sig också att det skulle bli Enskede IK som tillslut stod som segrare. Efter en hård match där båda lagen hade flera fina målchanser, var det Stockholmslaget som tog hem matchen, finalen och cup-segern med 20 i finalen.

Om cupen ska leva vidare än ännu inte beslutat, men med tanke på de reaktioner arrangörerna fått så borde det luta åt en fortsättning.

– Det är några lag som redan anmält sig till nästa år, sade Måns Hammarbäck med ett leende.

OSKAR TINGGREN

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons