Det fanns en stor skillnad mellan lagen när Varberg tog emot IFK Göteborg: Marcus Berg.
Den forne landslagsanfallarens dubbla mål hjälpte "Blåvitt" till en 4–0-seger.
Fotboll • Publicerad 8 augusti 2022
Marcus Berg firar sitt första mål i 4–0-segern borta mot Varberg.
Marcus Berg firar sitt första mål i 4–0-segern borta mot Varberg.Foto: Anders Bjurö/TT

35-åringen såg vass ut redan från start och tvingade Fredrik Andersson i Varberg-målet till en jätteräddning redan efter fyra minuters spel.

Det var annars en mestadels hård och tuff, som så ofta när hemmalaget spelar, halvlek som utspelade sig på Varberg Energi Arena. Den såg länge ut att bli mållös men i den 44:e minuten slog blixten ned.

19-årige mittbacken Johan Bångsbo fann jämngamle Hussein Carneil med ett uppspel och den unge mittfältaren gav sig ut på en dribblingsräd som avslutades med ett inspel i straffområdet. Där väntade ingen annan än Marcus Berg som tryckte in 1–0 från nära håll.

"Jag är pissförbannad"

– Jättefint mål. Bångsbo tar med den upp och hittar in till Hussein som spelar fram den jättefint till mig så det var ett bra anfall, sade Berg i halvtidspausen i Discovery+ sändning.

Varbergs tränare Joakim Persson var mindre belåten.

– Vi är så jävla slarviga på sista tredjedelen. Det är för dåligt helt enkelt. Jättenöjd med halvleken egentligen, ändå är jag pissförbannad.

I upptakten av den andra halvleken hade Varberg ett jätteläge att kvittera men lagkaptenen Jon Birkfeldt fick inte träff på nicken.

Förre Boisaren hittade rätt

I stället kunde bortalaget gå till attack och utöka till 2–0 när Kevin Yakob hittade in till Marcus Berg som elegant skruvade in bollen med vänsterfoten strax innanför straffområdesgränsen.

Det var veteranens nionde allsvenska mål för säsongen, vilket innebär att han nu är delad tvåa i skytteligan tillsammans med Värnamos Marcus Antonsson.

Persson försökte förändra med fem byten på ett bräde, men till föga lycka. Med nio minuter kvar att spela visade Gustaf Norlin att släkten är värst när den förra Varbergspelaren rullade in 3–0 i öppen kasse, även han fint framspelad av genombrottsmannen Hussein Carneil.

I den 86 minuten satte Kevin Yakob pricken över i:et med sitt 4–0-mål. Även här var Gustaf Norlin starkt bidragande med en assist.

Segern innebär att IFK Göteborg går upp på 30 poäng, förbi regerande mästaren Malmö FF, till en femte plats. Varberg ligger kvar som tabelltolva.