Annons

Beslutet: Ingen återkomst för Jokerit

Det blir ingen comeback till den finska ishockeyligan för Jokerit nästa år.
Inga nya lag kommer att ta plats, meddelar ligan.
Ishockey • Publicerad 1 september 2022
Jokerit får nej till en återkomst till finska ligan. Arkivbild.
Jokerit får nej till en återkomst till finska ligan. Arkivbild.Foto: Pascal Muller/AP/TT

Helsingforslaget Jokerit har spelat i den kontinentala ishockeyligan KHL, som till största del består av ryska lag, de senaste säsongerna. Efter den ryska invasionen av Ukraina bröt klubben sina KHL-band och riktade i stället in sig på en återkomst till finska ligan.

Planen var att återvända till Liiga till nästa säsong, vilket nu ser ut att ha gått i stöpet. I ett pressmeddelande förkunnar ligan att inga nya lag kommer ta plats nästa år, rapporterar MTV Uutiset.

Annons

"Det är dags att lugna ned läget. Aktieägarna upplever att det under rådande omständigheter finns ett behov och en skyldighet att ta hand om ligans och finsk toppishockeys intressen", säger styrelseordföranden Heikki Hiltunen.

Jokerit hade skickat in en ansökan om licens till säsongen 2023–24, men nu har ligan beslutat att inga nya licenser kommer utfärdas till nästa säsong.

Ägarstrukturen kring Jokerit är ännu oklar. I augusti stod det klart att bolaget legendaren Teemu Selänne frontat avslutat förhandlingarna med klubben. Nuvarande ägaren, förre storspelaren Jari Kurri, har berättat att han fört förhandlingar med en annan grupp.

Utöver Jokerit har en annan klubb en önskan om att återvända till Liiga. Kiekko-Espoo, tidigare känt som Espoo Blues, vilka gick i konkurs efter säsongen 2015–16, planerar att söka licens. Klubben avser ansöka till säsongen 2024–25, något ligan ska vara öppna för. Det återstår att se om även Jokerit lämnar in en ny ansökan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons