Annons

Beslutsångest för belgisk fotboll

På Belgiens fotbollsplaner händer ingenting. Och inne i styrelserummen är det beslutsångesten som dominerar.
Beslut om årets ligasäsong skjuts nu upp för femte gången.
Coronaviruset • Publicerad 4 maj 2020
Ska vi spela eller inte? tycks Ivo Rodrigues i Royal Antwerpen undra. Den belgiska ligafyran hoppas att åtminstone få avgöra årets cupfinal. Arkivfoto.
Ska vi spela eller inte? tycks Ivo Rodrigues i Royal Antwerpen undra. Den belgiska ligafyran hoppas att åtminstone få avgöra årets cupfinal. Arkivfoto.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

I väntan på tydligare besked från regeringen har måndagens tilltänkta möte bland klubbarna i ligans två toppdivisioner ställts in.

"Ligan förstår fullständigt att det finns andra prioriteringar just nu än idrotten och proffsfotbollen. Icke desto mindre hoppas vi på en snabb klarhet från CNS (Nationella säkerhetsrådet)", meddelas sedan ligastyrelsen i söndags beslutat att flytta mötet till den 15 maj.

Annons

Bakom beslutsångesten står bland annat en oro för att tv-pengar kommer att krävas tillbaka om ligan på egen hand beslutar om att lägga ner årets säsong. Samtidigt är klubbarna också oeniga om att spela klart eller inte. Enligt tidningen Le Soir kämpar framför allt Royal Antwerpen för fortsatt spel, åtminstone av den cupfinal som skulle kunna ge klubben en direktplats till gruppspelet i höstens Europa League.

Ligaledningen rekommenderade redan den 2 april att årets säsong skulle avslutas och att suveräna ligaledarna Club Brygge skulle förklaras som mästare. Det formella beslutet har dock skjutits upp gång på gång.

Genom att flytta beslutet till den 15 maj hoppas ligan också hinna få besked om hur det går för de sex klubbar vars elitlicenser hänger löst. För tillfället råder stor osäkerhet om nästa säsongs högstaliga ska spelas med 14, 16, 18 eller 20 lag.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons