Annons

Besviken Ekelund bröt i VM

Det blev en våt, lerig och på alla sätt jobbig VM-torsdag för Yvonne Ekelund.
Efter tolv mil tog hon beslutet att avbryta sin och Baron Grey Stars distansritt.
– Jag är rätt besviken, säger Ekelund.
Sport • Publicerad 28 augusti 2014
Yvonne Ekelund hade en jobbig torsdag i Normandie.
Yvonne Ekelund hade en jobbig torsdag i Normandie.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Hon huttrade, skakade och frös där hon stod och försökte samla intrycken i franska Normandie, platsen för 2014 års världsmästerskap. Det var Yvonne Ekelunds sjunde VM. Hon har en 44:e-plats från 2012 års VM som bästa placering, hon har blivit utesluten två gånger men det här var första gången hon på egen begäran drog sig ur.

Och hon var långt ifrån ensam. Bland de 173 startade var det många som tvingades bryta eller uteslöts. Inget nordiskt ekipage lyckades ta sig i mål. Det ymniga regnet som föregått tävlingen skapade en svårriden och aningen kaosartad tävling.

Annons

– Baron kändes jättefin och taggad före starten och vi kom iväg bra. I början red jag tillsammans med en dansk tjej som jag känner sedan länge. Baron var väldigt pigg och stark i början men det hade regnat kopiöst, vilket gav en lerig och hal bana. Efter en stund hittade vi ingen rytm och inget tempo, berättar Yvonne Ekelund.

Vid distansrittlopp finns en deadline för var och en av de fyra "grindar" ekipagen passerar genom. Vid den tredje grinden var Yvonne Ekelund bland de sista som fick fortsätta och på fjärde sträckan valde hon bort att att fortsätta jaga tid under de svåra omständigheterna. Efter tolv av de 16 milen avbröt hon tävlingen.

- Det var mitt beslut och det känns helt okej att ha tagit det. Jag har en frisk häst som jag kan se i ögonen och vara stolt över. Det blev för ryckigt och jag tappade för mycket fart i banan för att vilja pressa på ytterligare. Banan blev extrem, säger Yvonne Ekelund.

VM:s andra svenska deltagare Maria Hagman Eriksson blev utesluten. För costaricanskan Claudia Romero Chacon slutade dagen i tragedi. 400 meter efter starten föll hennes häst Dorado så svårt att den avled. Enligt internationella hästsportförbundet FEI red Dorado in i ett träd, vilket orsakade en huvudskada så svår att hästen dog omedelbart. Romero Chacon skadades och fördes till sjukhus för vård.

– Jag passerade hästen som dog och det kändes sådär. Man tänker på sin egen häst och på vad det är man pysslar med, säger Yvonne Ekelund.

VM vanns av HE Sheikh Hamdan bin Mohd Al Maktoum med Yamamah.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons