Annons
Berlin (SMP) Först upp med kalendern vinner.
Tänk om det var så enkelt - även på plan.
Då hade Lars-Åke Lagrell avgjort kvällens match mot Paraguay.
- Jag tror att Sverige går till kvartsfinal, säger han.
Sport • Publicerad 15 juni 2006
Planeringshövdingen. Ingen kan planera som Lars-Åke Lagrell. Han kombinerar tre parallella uppdrag under VM-månaden. "Först upp med kalendern vinner" säger han. Foto: FILIP SJÖFORS
Planeringshövdingen. Ingen kan planera som Lars-Åke Lagrell. Han kombinerar tre parallella uppdrag under VM-månaden. "Först upp med kalendern vinner" säger han. Foto: FILIP SJÖFORSFoto: 

Lagrell parerar med en slalomåkares elegans sina många uppdrag under denna stekheta VM-sommar.

Ordföranden Lars-Åke Lagrell håller ordförandekonferenser och möten med Svensk Elitfotboll.

Annons

Landshövdingen Lars-Åke Lagrell "ser till" att infrastrukturminister Ulrica Messing "bara" kan inviga E4:an förbi Markaryd den 26 juni - ett datum då blågult inte kan komma att bli aktuellt för spel.

Fifa-ledamoten Lars-Åke Lagrell granskar tillsammans med disciplinkommittén eventuella mystiska domslut under VM-matcherna.

Han skryter visserligen med sin planeringskonst men är snabb att framhålla assistenten Birgitta Gunnarssons del i planeringen.

Bor fint Interkontinental i Berlin är det mest luxuösa hotell jag sett. Bara en sån sak som klassisk musik, teakpanel och

20 000-kronorslampetter - på toaletterna! - säger en hel del. Interkontinental är Fifaledningens hotell och därmed även Lars-Åke Lagrells hotell.

När vi betraktar prakten i hotellets bardel dyker Lagrell upp. Han har hittat en lucka mellan två möten. Han lägger upp sin privata (svensktillverkade) mobiltelefon och sin Fifa-telefon (finsk) på bordet. Han är gladlynt och pratsam som alltid, men så fort matchen mot Paraguay berörs ser Lagrell nervös ut.

n n Vad betyder Paraguaymatchen för svensk fotboll?

- Den betyder oerhört mycket. Framför allt för det egna humöret. Det styr väldigt mycket hur man har kraft och förmåga att engagera sig. Det är klart att resultatet mot Paraguay påverkar hela vår ordförandekonferens som inleds just under torsdagen. Det betyder också väldigt mycket för många människor.

En skicklig förhandlare och ekonom som Lars-Åke Lagrell ser naturligtvis även klirr i den svenska fotbollskassan.

- Bara gruppspelet i VM ger oss, enligt min bedömning, ett netto på 15-18 miljoner kronor. Sedan finns det en pengastege, baserad på hur långt man avancerar. Det stora lyftet sker om Sverige går till semifinal. Då får förbundet 60 miljoner kronor ytterligare.

Annons

n n Hur ska Sverige besegra Paraguay?

- Det handlar om koncentration. Den totala koncentrationen i truppen. Den totala koncentrationen på uppgiften. Vi har ett lag som kan mäta sig med vilket annat lag som helst. Det gäller att vi sluter leden och jobbar för varandra.

n n Apropå att sluta leden. Hur kommenterar du de senaste dagarnas skriverier om Mellberg-Ljungberg-bråket?

- Jag kan berätta. Lasse (Lagerbäck) och jag hade ett resonemang efteråt. Lasse sa att "jag har blivit uppringd av en journalist som sa att det hade varit slagsmål i omklädningsrummet. Jag kan bara säga att det är inte sant". Sedan var det bra för min del. Jag var själv i omklädningsrummet, men jag kom inte dit lika snabbt som spelarna. Jag märkte absolut inte några aggressioner när jag var där.

Till sist, Lars-Åke - tre snabba:

n n Hur långt går Sverige?

- Vi går vidare från gruppen. Sen klarar vi en match till.

n n Vem tar guldet?

- Brasilien.

n n Svensson eller Källström?

- Ha, ha. Jättebra killar båda två. Jag har känt dem sedan de var 15 år gamla.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons