Annons

Björklund blir bara bättre

I kväll spelar Christoffer Björklund sin 198:e seriematch för Tingsryds AIF.
Leksand står för motståndet på bortaplan och den 23-årige dalkarlen Björklund siktar på fjärde raka segern.
Sport • Publicerad 13 december 2011
Foto: 

Christoffer Björklund föddes sent 1987 i Borlänge, drygt fyra mil från hockeymetropolen Leksand. Något spel i Leksand har det dock aldrig blivit för backen Björklund som har Borlänge HF som moderklubb och hade som knatte Leksand som favoritlag.

– Jag ett try-out-kontrakt 2007/2008 och var med och tränade med Leksand hela försäsongen, men när serien drog i gång skickades jag tillbaka till Borlänge (division 1), säger Christoffer Björklund.

Annons

Säsongen efter gick flyttlasset ner till Tingsryd i Småland och den då 19-årige Björklund har sedan dess varit klubben och orten trogen.

Han är inne på sin femte säsong i Taif och har varit med på resan från division 1 upp till allsvenskan.

Trodde du då att du skulle vara kvar i Tingsryd så länge?

– Nej, det var inte tanken. Men vi har hela tiden tagit stora steg med laget och det har varit inspirerande och kul, svarar ”Björka”.

Förra säsongen var det stor tränarkarussel i Tingsryd och Björklund fick bara spela 17 matcher i allsvenskan och lånades ut till Olofström i division 1.

– Jag trodde väl inte att allsvenskan var så bra som den var, säger han självkritiskt.

Den här säsongen har Christoffer Björklund tagit ytterligare steg i utvecklingen och blommat ut till en av lagets ledande backar, vilket gjort att han har fått tränaren Joakim Fagervalls fulla förtroende.

– Björklund har varit en av de bättre backarna i laget i år. Från det han bestämde sig för att spela stabilt har han gjort det. Han har framförallt skilt det defensiva och det offensiva åt. Han värderar annorlunda och spelar klart situationerna, säger Fagervall.

I kväll väntar Leksand i Dalarna i den tredje matchen lagen emellan den här säsongen. Tingsryd har förlorat de båda tidigare matcherna med 0–1 och 0–5.

Tingsryd har dock visat fin form på sistone och radat upp tre raka segrar.

Annons

– Vi har spelat stabilt försvarsspel och det är det som lagt grunden till segrarna, säger Christoffer Björklund.

Du själv har också lyft dig ordentligt på slutet. Vad är hemligheten?

– När det går bra för laget får du som spelare också ökat självförtroende, säger Taifbacken vars lag har klättrat från botten i tabellen och har nio poäng ner till kvalstrecket.

Lika många/få poäng är det upp till playoff-plats, men Björklund ligger lågt.

– Vi tar en match i taget och försöker i första hand hålla de lagen som är bakom oss bakom oss. Skulle vi nå en playoff-plats är det en ren bonus, säger Björklund som fyller 24 år den 30 december.

Två dagar innan födelsedagen väntar ytterligare ett jubileum om allt går enligt planerna. Tingsryd möter då Södertälje i en match som blir Björklunds 200:e i Taiftröjan. Men innan dess väntar Oskarshamn den 16:e och Leksand i kväll.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons