Annons

Succé för Bø-bröderna – svenskarna långt efter

Herrarnas världscup i skidskytte fortsatte med jaktstart i Pokljuka.
Då fick norrmannen Johannes Thingnes Bø, som vann sprinten, starta först. Det räckte också till seger.
Skidskytte • Publicerad 7 januari 2023
Johannes Thingnes Bø tog en ny seger i världscupen.
Johannes Thingnes Bø tog en ny seger i världscupen.Foto: Darko Bandic/AP/TT

Efter en missräkning i sprinten var de bäst placerade svenskarna långt efter redan från start. Jesper Nelin gick ut en minut och 37 sekunder efter Johannes Thingnes Bø. Martin Ponsiluoma (1.58) och Sebastian Samuelsson (2.09) var ytterligare en bra bit efter.

Suverän norrman

Suveräne Johannes Thingnes Bø behöll ledningen från start till mål. Thingnes Bø utökade ledningen till över en minut efter första skjutningen. Men efter en bom på den andra krympte avståndet, men det var fortfarande 50 sekunder ner till de jagande.

Annons

En bom på tredje skjutningen såg sedan ut att skapa spänning i loppet.

Men då avslutade norrmannen tävlingen med att visa prov på sin klass – genom att skjuta fem träff på 23 sekunder. Därmed kunde han enkelt glida hem segern på slutvarvet. Segermarginalen blev till slut hela en minut och fyra sekunder.

Segern var den 29-årige norrmannens 62:a i världscupsammanhang.

Fransmannen Quentin Fillon-Maillet blev tvåa före Tarjei Bø.

"Irriterande"

Svenskarna var långt efter. Sebastian Samuelsson blev bäste svensk med en 19:e plats – nästan tre minuter efter segraren.

Martin Ponsilouma blev 20:e trots fyra bom på de inledande tre skjutningarna.

– Det känns som när man slarvar så sitter de och när man försöker så sitter de inte. Det är irriterande när man aldrig har kant in – det känns som man har kant ut hela tiden, säger Ponsiluoma i SVT:s sändning.

– Det är jäkla tråkigt. Man vill inte åka runt 30:e eller 20:e plats. Det blir rätt omotiverande faktiskt. Det blir lite avslaget med skyttet.

Jesper Nelin var bäste svensk innan start men blev 23:a efter tre bommar. Malte Stefansson blev 33:a och Peppe Femling 45:a.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons