Annons

Blytung svenskförlust

Crash! Boom! Bang!
Det svenska bordtennislandslaget åkte på en stjärnsmäll mot Hongkong.
En extra svidande med tanke på att Sverige var med i samtliga matcher, men förlorade med 0–3.
Därmed är slutspel allt mer avlägset.
Sport • Publicerad 27 mars 2012

Att Sverige skulle förlora mot Hongkong var på förhand inte speciellt överraskande. Sett till ranking är kineserna vida överlägsna Jörgen Persson, Jens Lundquist och Pär Gerell.

Värre var det inledande förlusten i VM-turneringen mot Nordkorea. Söndagens 1–3 kan få förödande konsekvenser när tabellen i kvalgrupp A summeras på onsdag kväll.

Annons

De tre främsta lagen går vidare till åttondelsfinaler och för att Sverige ska vara ett av de lagen krävs det inte bara att laget börjar vinna utan också att vissa resultat går svenskarnas väg.

Sverige har noll poäng och 1–6 i matchkvot efter två matcher. I dag står Kina för motståndet och allt annat än en ny förlust där skulle vara bragdguldskantad.

Det är de efterföljande matcherna på onsdag mot Slovenien och Grekland som Sverige måste vinna. Grekland besegrade Slovenien med 3–0 i går medan Nordkorea föll med samma siffror mot Kina.

Den inledande förlusten mot Nordkorea innebär dock att Sverige inte har ödet i egna händer utan VM-äventyret kan vara över trots segrar i morgondagens två avslutande gruppspelsmatcher.

Gårdagens match mot Hongkong inleddes med att Pär Gerell förlorade mot Jiang Tianyi med 2–3 i set. Den förre Dänningelandaspelaren var dock nära att plocka hem matchen. 57-rankade Gerell hade 2–1 i set och i det avgörande setet gick han fram till 8–6 innan den 22-rankade hongkongkinesen vände till 10–12.

Jens Lundquist tappade ledning med 2–0 i set till förlust 2–3 mot Leung Chu Yan.

Jörgen Persson och Tang Pang tog varannat set fram till det femte och avgörande där veteranen Persson stormade fram till 10–6, men trots fyra matchbollar blev det Perssonförlust med 10–12.

– Det finns en gräns för vad jag tål, det här var otur, sa Jörgen Persson till pingisförbundets hemsida.

Han var besviken och lade till:

-Jag kanske fick vad jag förtjänar.

Annons

Pär Gerell var lika besviken han som sina lagkamrater.

– Jag tyckte vi var bättre i alla tre matcherna, konstaterade Gerell.

Coachen Ulf ”Tickan” Karlsson var inne på PG:s linje när han summerade förlusten på förbundets hemsida:

- Nu är det fullt i påsen... Märkligt, med tanke på att grabbarna spelade skitbra pingis och jobbade på rätt sätt. Det var hög nivå på allt mot bättre rankade motståndare. Jag har svårt att trycka på något som var fel. Om vi spelat så här mot Nordkorea i går hade vi vunnit.

Ny förlust Pär Gerell var besviken efter Sveriges andra raka förlust i lag-VM.Foto: Daniel Maurer/AP/Scanpix

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons