Annons

Bojent vill köra vidare – helst i superettan

För 15 år sedan kvalificerade sig Öster för superettan via ett dramatiskt kval mot Ljungby. I kväll går Öster åter in i ett ovisst kval för att undvika degradering till division 1.
Då som nu finns Patrik Bojent med i Österlaget och den rutinerade vänsterbacken stänger inte dörren för en fortsättning i rödblått även nästa säsong.
Sport • Publicerad 5 november 2014

Innan årets säsong är slut ska Öster kvalspela mot Frej Täby där en plats i superettan 2015 ligger i potten. Första matchen spelas på bortaplan i kväll och returen spelas hemma i Växjö på söndag. Först då vet vi om Öster spelar kvar i superettan eller om laget tvingas ta ny sats i division 1.

Öster avslutade seriespelet med sex segerlösa matcher på raken och går in i kvalspelet med svajigt självförtroende medan Frej Täby har haft en jämn formkurva under hela säsongen och har bara förlorat tre matcher i division 1 norra.

Annons

Finns det någon förklaring till varför det har blivit som det har blivit den här säsongen?

– Hade det funnits ett enkelt svar på det hade vi ändrat på det under säsongens gång. I några matcher under våren tappade vi poäng i slutet av matcherna och det satte sig nog lite i huvudet och på självförtroendet. Sedan har det varit en del oflyt också och givetvis även brister i laget där vi har varit för dåliga i båda straffområdena. Vi har bjudit på för mycket i det egna straffområdet och inte tagit till vara på chanserna vi haft i motståndarens. Det är små marginaler, men just nu handlar det bara om att köra stenhårt i de här två matcherna och efter det får vi analysera säsongen, säger Patrik Bojent som tillhör det rutinerade gardet i Öster.

Den 33-årige vänsterbacken debuterade i Östers A-lag som 17-åring och var med i det dramatiska kvalet mot Ljungby 1999. Eller rättare sagt den första matchen i Ljungby som slutade 1–1. 2–1-segern hemma på Värendsvallen fick han följa skadad från läktarhåll.

Efter ytterligare fem säsonger i Öster, två år i Gefle och tre år i AIK återkom Patrik Bojent till Växjö och var med och spelade upp laget i superettan igen 2009. Säsongen efter tvingades Öster åter kvala för att behålla sin superettanstatus och lyckades med det via dubbelseger mot Qviding.

Årets säsong är den 13:e i Östers IF för den Hovmantorpsfostrade Patrik Bojent, som efter en lite trög säsongsinledning kommit upp i nivå på slutet och senast mot Degerfors, där Öster först rullade upp en kavalkad av bommade målchanser för att sedan klanta till det två gånger om i det egna försvaret, visade Bojent upp gamla sambatakter när han briljerade på sin vänsterkant.

– Jag kom in fel i säsongen med skada (ljumsken) och var borta under hela försäsongen. Det dröjde fram till sommaren innan jag var ordentligt i kapp, men på slutet har det hela tiden känts bättre och bättre, förklarar ”Samba-Putte”.

Vad vet du om Frej Täby?

– Vi har fått lite information om laget och jag känner till en del spelare som man spelat mot under åren. Vi möttes i svenska cupen i tipshallen förra året och då gjorde vi en bra match och vann med 5–0, men det är helt andra förutsättningar nu.Hur funkar det att ständigt ladda om efter poängtapp och förluster?

– Till hundra procent funkar det väl inte, utan det är lite olika från match till match. Men på det stora hela har det gått bra. Både ”Robban” (Roberth Björknesjö) och ”Wibbe” (Peter Wibrån) är bra på att pusha på och trots att det har gått tungt har vi en positiv känsla i laget och det är bra fart på träningarna.

Eftersom kvällens match spelas på konstgräs har Öster tränat på Värendsvallens plastmatta den gångna veckan.

Annons

Gör ni något annorlunda i uppladdningen inför Frej Täby?

– Nej, vi kör på som vanligt. Vi kan inte ändra något radikalt nu utan det är bara små taktiska förändringar beroende på motståndet vi möter, säger Patrik Bojent vars kontrakt med Öster löper ut efter den här säsongen.

Han är dock inte främmande för att spela vidare även nästa år – och då givetvis helst i superettan.

– Jag hade ett litet snack med föreningen i augusti och jag vill gärna fortsätta om det går. Men först och främst kör jag de här två matcherna sedan får vi ta ett nytt snack, säger Patrik Bojent med fokus inställt på dubbelmötet med Frej Täby.

– Nu handlar det om att ge allt och det ska vi göra, säger Bojent bestämt.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons