Annons

Bolagisering ska rädda Taif kvar i allsvenskan

Taifs styrelse kommer att lämna in en ny ansökan om borgen till Tingsryds kommun med ett nytt lånebelopp och en ny amorteringsplan. Samtidigt planerar man för bolagisering för att skapa ett positivt kapital.
Anders Rungegård
tingsryd • Publicerad 1 december 2015
Niklas Johansson och Drew Paris jublar efter ett mål mot Västerås. En bolagisering ska rädda Taif kvar i allsvenskan till nästa säsong.
Niklas Johansson och Drew Paris jublar efter ett mål mot Västerås. En bolagisering ska rädda Taif kvar i allsvenskan till nästa säsong.

I måndags sade de styrande politikerna i Tingsryd nej till Taifs önskan om kommunal borgen till ett lån på tre miljoner kronor. På kvällen hade föreningen sponsormöte och trots det negativa beskedet var stämningen positiv. På plats vid mötet fanns också kommunalrådet Mikael Jeansson (S).

– Det var positivt från deras håll också, trots att de gav avslag på ansökan. Vi ska ha in en ny ansökan med ändrade villkor, säger Anders Rungegård, kassör i Taif.

Annons

Enligt honom handlar det om nya uppgifter när det gäller lånebelopp och amorteringstid. Styrelsen undersöker om sponsorer kan gå i borgen för ett större belopp än de två miljoner kronor man tidigare tänkt sig.

– Kommunen har flaggat att de kommer att behandla en ny ansökan. Vi spände bågen ganska högt när vi satte tio år med fem års amorteringsfritt för att betala av det andra lånet. Vi förstår dem också, säger Anders Rungegård.

Lånen som Taif vill ta ska lösa likviditetsproblemen. Däremot är de ingen lösning för att nå det krav på ett eget kapital på en miljon kronor som föreningen måste uppvisa den 30 april. Det tänker man i stället lösa genom en bolagisering.

– Det ser ljust ut enligt de signaler vi fått från revisionsfirman och från juristerna, säger Anders Rungegård.

Taif inledde året med ett minus på 2,8 miljoner kronor i det egna kapitalet. Man tänker nu starta ett bolag och göra en nyemission. Det nya aktiebolaget ska sedan köpa spelrätten i hockeyallsvenskan från föreningen.

– Den summan man säljer för intäktsförs i föreningen vilket säkerställer det egna kapitalet där.

Efter transaktionen har föreningen ett positivt eget kapital och det räcker för att få godkänt från hockeyförbundet. I bolaget blir spelrätten en skuld som sedan ska betalas årsvis till föreningen enligt en tidsbestämd plan. Licensnämnden kommer sedan att granska ekonomin i aktiebolaget och där har Taif goda förhoppningar att få ihop den miljon som krävs i eget kapital.

– Vi behöver ha in en miljon. Taifs vänner har en fordran på 600 000 kronor som kan omvandlas till aktier. I så fall behöver vi bara 400 000 kronor, men vi har ändå som mål med en miljon friska pengar, plus de 600 000 kronorna.

Har ni kontrollerat upplägget med licensnämnden?

– Vi har fört dialog med dem och andra klubbar har gjort detta tidigare. Signalen från licensnämnden är att de vill att så många klubbar som möjligt ska göra detta.

”Det var positivt från deras håll också, trots att de gav avslag på ansökan”

Daniel Rydström

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons