Borg tvåmålsskytt när Öster kvalvann

Allt talar för att Öster spelar superettanfotboll även nästa säsong. På söndagen vann nämligen Växjölaget första kvalmötet borta mot Qviding med 2–0 sedan Freddy Borg gjort båda målen inför 982 åskådare på Valhalla IP.
Sport • Publicerad 31 oktober 2010
Österspelarna värmer upp i ett disigt Göteborg inför matchen på Valhalla IP. Foto: LENA GUNNARSSONFoto:
Östers Charles Anderson jagas av Qviding-spelare. Foto: LENA GUNNARSSON
Östers Charles Anderson jagas av Qviding-spelare. Foto: LENA GUNNARSSONFoto:
Freddy Borg kramas om av Jabu Mahlangu efter sitt 1-0-mål. Till vänster ses även en glad Charles Anderson. Borg gjorde även Östers andra mål i kvalmatchen mot Qviding. Foto: LENA GUNNARSSONFoto:

Första halvlek:

0-15 min: Båda lagen spelar 4-2-3-1. Öster har den här gången Freddy Borg på topp. Olivier Karekezi spelar centralt bland de tre bakom Borg med Jabu Mahlangu till höger och Daniel Petersson till vänster. Charles Anderson spelar defensiv mittfältare intill David Vidarsson.

Freddy Borg var huvudperson i början. Först blev han sparkad av Christian Lindström. Sedan fick han ett halvt friläge men Johan Hagman rusade ut och räddade.

Efter sju minuter släppte Rasmus Rydén retur på Fuad Hysenis skott men Anton Holmberg fick ingen riktigt träff när han skulle slå in bollen i tomt mål. Där var det nära 1-0 till Qviding.

15-30 min: Matchen har nu lugnat ner sig. Spelet är ganska slarvigt och fina anfall lyser med sin frånvaro. Båda lagen prioriterar den defensiva organisationen.

Den stora Österklacken på bortre långsidan håller värmen genom att hoppa och sjunga.

Efter 24 minuter löper Freddy Borg igenom på Stefan Karlsson stickare. Borg lurar Hannes Sahling totalt och skjuter ett lågt skott som Qvidings målvakt tippar till hörna.

Efter 26 minuter får Qviding sin första hörna. Så dags har Öster redan haft fem.

30-45 min: I 32:a minuten lyfter Qvidings Fuad Hyseni in en farlig frispark som når Christian Lindström. Han får dock ingen ren träff i ett annars utmärkt läge.

Fyra minuter senare slår Karekezi en stickare till Borg som är på väg att bli helt fri. Han får dock bollen lite för långt ifrån sig och Qvidings mittback Erik Hammar kan bryta.

Nästa heta chans blir hemmalagets. Kenan Galijatovic får bra träff. Rydén räddar, men returen går rakt ut till Anton Holmberg som dock skjuter över.

I 39:e minuten frestar Jabu med ett långskott, men Hagman boxar undan. Tre minuter före pausvilan är Månz Karlsson nära att ställa till det, men han reder själv upp situationen med en mäktig tackling.

Mållöst efter en jämn första halvlek alltså.

Andra halvlek:

0–1 (52) Freddy Borg.

0–2 (67) Freddy Borg.

45-60 min: Inga byten i Öster. Däremot har Jabu och Daniel Petersson bytt kant. Även i den här halvleken prövade Jabu Mahlangu ett långskott. Men återigen räddade Hagman.

Sedan var Qvidings Anton Holmberg nära att snubbla in 1–0 från nära håll. Men Öster klarade sig undan den situationen och gick till snabbt motangrepp.

Bollen spelades upp till Freddy Borg som bröt in från höger och skickade iväg ett otagbart skott som seglade in i Hagmans högra kryss. Stort jubel utbröt förstås bland spelare, ledare och supportrar från Växjö. Mål på bortaplan är som bekant extra viktigt i kvalet.

Målet kom i 52:a minuten. Någon minut senare får Patrik Bojent fram en fot i sista stund när en hemmaspelare är på väg igenom.

60-75 min: Månz Karlsson hittar i 65:e minuten Borg med en fin långboll. Borg kommer dock inte till avslut.

Men det gjorde han definitivt i 67:e minuten.

Borg avslutade då en perfekt diagonal-löpning med att elegant chippa bollen över Qvidings utrusande målvakt Johan Hagman. 2–0 till Öster och nu sjunger Österfansen "Hasse Batong! Hasse Batong!" för att hylla tränaren Hans Gren, före detta polis.

I 74:e minuten bytte Öster ut Borg och Bojent mot Matteo Blomqvist-Zampi och Danny Tadaris.

75–90 min: Efter 76 minuter tröttnade Jabu Mahlangu på den intensiva uppvaktningen från Hannes Sahlin och knuffade till hemmaspelaren. Sedan domaren Mattias Nyman från Kungsbacka läxat upp de två verbalt delade han ut varsitt gult kort till dem.

I takt med att mörkret sänkte sig, och kylan tilltog, över Göteborg spelade Öster rutinerat av matchen. Bland annat flyttade man ner David Vidarsson som en extra försvarare och hade därmed en fembackslinje (5-4–1).

Efter 87 minuter bytte Alexander Henningsson av Charles Andersson. På övertid hade Jabu stundtals lekstuga med hemmaspelarna.

Östers startelva:

Rasmus Rydén – Stefan Karlsson, Månz Karlsson, Mario Vasilj, Patrik Bojent – Charles Anderson, David Vidarsson – Jabu Mahlangu, Olivier Karekezi, Daniel Petersson – Freddy Borg.

Ersättare: Dado Sobo (mv), Danny Tadaris, Alexander Henningsson, Christoffer Katenda, Oliver Nedanovski, Matteo Blomqvist-Zampi, Anton Henningsson.

Inför matchen:

Öster får klara sig utan vänsterbacken Elmin Nurkic

– Elmin har en lårkaka, säger Östers tränare Hans Gren.

Även Enes Smajlovic saknas på grund av skada, men Freddy Borg har gett klartecken till spel trots skadekänning i ett knä.

– Freddy körde för fullt i fredags, men tog det lite lätt på gårdagens träning, säger Gren.

Hur han tänker formera laget vill Östertränaren inte avslöja, men eftersom Växjölaget vann serieavslutningen borta mot Trollhättan lär det inte bli några stora förändringar i startelvan.

I 18-mannatruppen finns fem backar. Bara en av dessa, Patrik Bojent, känns som en naturlig ersättare för Elmin på vänsterbacksplatsen.

I övrigt kan noteras att Charles Anderson är tillbaka efter avstängning och säkert aspirera på en av de två defensiva mittfältspositionerna. Ny i truppen jämfört med Trollhättanmatchen är även Oliver Nedanovski.

– Efter dagens match är bara halva kvalet spelat. Det är viktigt att komma ihåg. Men visst skulle det vara värdefullt att göra mål i dag eftersom bortamål räknas dubbelt om ställningen är lika efter 180 minuters spel, säger Gren.