Borgsäker seger – drömläge

Om det hade varit en vanlig seriematch hade knäskadade Freddy Borg knappast spelat.
Nu var det en väldigt viktig kvalmatch, så Freddy bet ihop – och gjorde båda målen när Öster bortabesegrade Qviding med 2–0.
Sport • Publicerad 31 oktober 2010
0-2. Freddy Borg har precis satt sitt och Östers andra mål för kvällen. Här gratuleras Österfrälsaren av Jabu Mahlangu som passade fram till målet.Foto: Lena Gunnarsson

– Nu ska vi klara av det här, sa Freddy efter kvalsuccén.

– Det är tur att returen hemma i Växjö inte spelas förrän på lördag så mitt knä får vila lite.

Borg står i korridoren utanför omklädningsrummet med ett rejält bandage runt sitt högra knä.

– Det gjorde ont före matchen. Det gjorde ont under matchen. Och det gör ont nu, säger han.

Borg har genom åren fått rykte om sig att vara en skadebenägen spelare som ibland känner efter lite väl mycket.

Därför var det extra kul att Borg fick göra båda målen sedan han under lördagen bestämt sig för att spela mot Qviding trots smärtan i knäet.

Hemmaförsvaret hade problem med Borg hela matchen. Båda Qvidings defensiva mittfältare, Christian Lindström och Per Broberg, försökte bryskt sparka bort honom ur matchen.

Det lyckades inte.

Efter 52 minuter bröt Borg dödläget. 0–1-målet kom väldigt psykologiskt vältajmat efter Qvidings bästa period i matchen (kring pausen).

– Jag fick en löpboll på högerkanten. Vek in och sköt ett både hårt och välplacerat skott i målvaktens högra kryss, säger Borg.

Hans Gren var inte lika blygsam i sin beskrivning av fullträffen:

– Fantastiskt. Ett riktigt klassmål, sa Östertränaren.

Borgs 0–2-mål i 67:e minuten var inte lika spektakulärt, men väldigt elegant.

Olivier Karekezi höll i bollen innan han passade till Jabu Mahlangu. Under tiden startade Borg en löpning parallellt med Qvidings backlinje.

– När Jabu släppte bollen till mig såg jag att målvakten var på väg ut. Då var det bara att chippa den över honom, säger Borg.

Därmed har Freddy gjort nio mål under säsongen, och sett till att Växjölaget med största sannolikhet spelar i superettan även nästa år.

Under slutskedet av matchen flyttade tränare Gren ner David Vidarsson som en femte back och spelade 5–4–1 för att undvika en hemmareducering.

Qviding hade inför gårdagens match radat upp 13 raka förlustfria matcher. Senaste bakslaget kom i Lund 10 juli.

Men när Öster gästade "invaderades" Valhalla av bortasupportrar som enkelt vann läktarmatchen mot motståndare som lämnade walk-over...

Bara 982 åskådare trotsade den råa, gråtrista höstkylan och löste entré till Valhalla.

Östers vänsterback Patrik Bojent tvingades utgår skadad efter 74 minuter. Å andra sidan väntas Elmin Nurkic vara skadefri lagom till returen på Värendsvallen den 6 november.

– När killarna visar sådan här jävlar-anamma och spelar resolut är vi ett väldigt kompakt och svårslaget lag, avslutar Hans Gren.