Annons

Bragdartat svenskt guld på kanot-VM

Efter ett par års svacka med covid och skador kom Joakim Lindberg igen med en skräll.
Svensken tog hem VM-guldet – och utklassade allt motstånd.
Kanot • Publicerad 8 augusti 2022
Joakim Lindberg tog guld på kanot-VM i Kanada på K1 5 000 meter.
Joakim Lindberg tog guld på kanot-VM i Kanada på K1 5 000 meter.Foto: Foto: Svenska kanotförbundet/TT

29-åringen kammade hem guldet i sista loppet på kanot-VM, 5 000 meter, i Kanada och krossade motståndarna. Ned till silvermedaljören Tamas Grossmann från Tyskland var det hela 17 sekunders marginal, och till spanjoren Francisco Cubelos, som fick bronset, var det 20 sekunder.

– Det känns helt fantastiskt och det var verkligen en liten chock. Det här är en dröm som blivit sann, säger Joakim Lindberg till TT strax före segermiddagen i kanadensiska Halifax.

Sjuk i covid

Annons

Guldet var Lindbergs första individuella VM-medalj och mästerskapet i sig var den första internationella tävlingen på länge.

– Jag drabbades av skador och corona satte käppar i hjulet. Jag drabbades av post-covid och kunde inte träna ordentligt på grund av att det var struligt med andning och puls. Det tog minst tre månader innan jag kunde köra på som vanligt, sen gick det sakta men säkert åt rätt håll, säger Joakim Lindberg.

TT: Sen tog du igen det ordentligt. Vad var knepet?

– Jag vet inte riktigt hur det har gått till, haha, men jag har nog tänkt mer långsiktigt och lagt upp allting från grunden. Jag har haft mer tålamod än tidigare och tränat mer eftersom jag missat så många tävlingar. Jag har verkligen fokuserat på den här tävlingen, den har varit mitt stora mål, säger Joakim Lindberg.

EM väntar

Svensken stod för en anmärkningsvärd prestation. För tre år sedan kom han på fjärde plats i samma tävling, men nu krossade han alltså allt motstånd.

– Det är jätteroligt att de har haft förtroende för mig. Nu är det en lång resa hem som väntar i morgon men jag får njuta nu.

Om två veckor väntar nästa internationella tävling, K2 1000 meter med Martin Nathell vid EM i München.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons