Annons

Bråk om bantad STCC-kalender

STCC stryker Västkustloppet. Men planerna att prins Carl Philip ska göra säsongsdebut i Porsche Carrera Cup i Falkenberg i juli gäller fortfarande.
Bilsport • Publicerad 15 maj 2020
STCC stryker Västkustloppet. Men planerna att prins Carl Philip ska göra säsongsdebut i Porsche Carrera Cup i Falkenberg i juli gäller fortfarande. Arkivbild.
STCC stryker Västkustloppet. Men planerna att prins Carl Philip ska göra säsongsdebut i Porsche Carrera Cup i Falkenberg i juli gäller fortfarande. Arkivbild.Foto: Micke Fransson/TT
STCC hoppas kunna starta säsongen med premiär på Gelleråsen i mitten på augusti. Det är en preliminär plan och tanken är att köra utan publik. Arkivbild.
STCC hoppas kunna starta säsongen med premiär på Gelleråsen i mitten på augusti. Det är en preliminär plan och tanken är att köra utan publik. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

STCC hoppas kunna starta säsongen med premiär på Gelleråsen i mitten på augusti. I sista stund har det klassiska loppet i Falkenberg strukits från kalender.

– Allt var klart med STCC. Sen fick jag ett mejl i måndags där de sa att de bara kunde köra fyra tävlingar i år och att de då valde Skellefteå i stället för oss, säger en besviken Ronny Andersson, ordförande i Falkenbergs motorklubb.

Livet på en pinne

Annons

Enligt Ronny Andersson hänvisade STCC till att det saknades pengar att köra fem lopp.

– Men vår planering är att det går att köra Västkustloppet i juni. Vi tappar STCC, men sånt är livet på en pinne, säger Ronny Andersson.

Planerna gäller naturligtvis under förutsättning att de får tillåtelse av Folkhälsomyndigheten och polisen att köra.

Mikael Bern är promotor för STCC. Han förklarar att det inte är STCC som saknar pengar utan beslutet är fattat med tanke på teamens ekonomi.

– Det finns en verklighet det här året och vi försöker se till teamens bästa. Ju fler race vi kör i år, desto tuffare blir det 2021. Att han är sur på mig är tråkigt, men jag hoppas han kan förstå, säger han.

– Att försöka göra en omstart av STCC i det läget som råder är tufft. Det är tråkigt att det blir som det blir, men vi hoppas att vi kan vara välkomna i Falkenberg kommande säsonger, säger Mikael Bern.

Men Ronny Andersson menar att sättet att gå till väga kan få konsekvenser för framtiden.

– STCC har definitivt inte gjort någon riskanalys, säger Ronny Andersson.

Två lopp

STCC-loppet i Skellefteå skulle ha körts i slutet på juli men flyttas nu till slutet på augusti. Samtidigt som Carrera Cup fortfarande planerar att köra sitt lopp på det ursprungliga datumet.

– Det får väl bli två olika tävlingsdagar, utan publik kan jag tänka, säger Hans Westin, platschef på banan.

Annons

STCC-säsongen är nu reducerad till fyra tävlingstillfällen där det planerade stadsloppet i Köpenhamn och Västkustloppet i Falkenberg stryks helt.

För både Carrera Cup och STCC gäller att deras kalendrar är avhängiga av vad Folkhälsomyndigheten och Svenska bilsportförbundet till slut bestämmer.

– Den här kalendern kan ju komma att ändras varannan vecka mer eller mindre, säger en luttrad Raine Wermelin.

Fakta: Nya STCC-kalendern

Preliminär plan för STCC 2020. Tävlingar inleds utan publik.

15-16 aug, Karlskoga

28–29 aug, Skellefteå

2-3 okt, Mantorp Park

9–10 okt, RIng Knutstorp

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons