Annons

Brennan tog andra raka – överlägsen på 10 km

När nordborna är borta dansar Rosie Brennan fram i spåren.
På söndagen tog amerikanskan sin andra seger på två dagar i längdvärldscupen, när hon vann 10 kilometer fristil.
Skidor • Publicerad 13 december 2020
Rosie Brennan, här under lördagens sprint, tog på söndagen sin andra raka världscupseger, när hon vann 10 kilometer fristil i Davos.
Rosie Brennan, här under lördagens sprint, tog på söndagen sin andra raka världscupseger, när hon vann 10 kilometer fristil i Davos.Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT

Många av världens bästa distansåkare saknas i Davos den här helgen. På grund av coronapandemin har Sverige, Norge och Finland valt att stå över årets återstående världscuptävlingar, och det syns såklart tydligt i resultatlistorna.

Och utan giganter som Therese Johaug på plats ges nya stjärnor chansen att skina.

Annons

Som Rosie Brennan, till exempel.

På lördagen tog hon en skrällartad seger i sprinten – hon hade tidigare en 15:e-plats som bäst i sprint – och på söndagen slog amerikanskan till igen.

Brennan tog hem också 10 kilometer fristil. Och hon gjorde det i stor stil. 32-åringen – som normalt sett är bättre just på distans och som förra månaden var totalfemma i den inledande minitouren i finländska Ruka – var hela 34 sekunder före tvåan Julia Stupak, Ryssland, och ytterligare 6,5 sekunder före trean, ännu en amerikanska, Hailey Swirbul.

Före den här helgen hade Rosie Brennan två pallplatser i stafett som enda toppresultat i världscupen. Individuellt hade hon som bäst en handfull topp 10-noteringar.

Nu har hon plötsligt två individuella världscupsegrar på två dagar – om än tagna under mycket speciella förutsättningar.

Herrarnas 15 km i fri stil blev en rysk uppvisning. Samtliga platser på prispallen togs av ryssar – och det i den här ordningen: Alexander Bolsjunov, Andrej Melnitjenko och Artem Maltsev.

Dessutom kom Ivan Jakimusjkin fyra.

– Jag är glad att vi lyckades så bra. Vi har en bra konkurrens i laget, sade Bolsjunov i SVT:s sändning.

Hans segermarginal var till slut 32,2 sekunder.

Svenskar, norrmän och finländare avstod även från att delta i herrloppet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons