Annons

Brorsson avundsjuk på Norge: "Hade velat åka"

De svenska skidskyttarna ställde in höghöjdslägret i Frankrike på grund av coronapandemin.
Norge valde en annan väg.
Skidskytte • Publicerad 2 november 2020
Mona Brorsson. Arkivbild.
Mona Brorsson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
En av Hanna Öbergs värsta konkurrenter, Marte Olsbu Røiseland (till vänster), reste till Italien med det norska landslaget för att kunna träna på hög höjd. Arkivbild.
En av Hanna Öbergs värsta konkurrenter, Marte Olsbu Røiseland (till vänster), reste till Italien med det norska landslaget för att kunna träna på hög höjd. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

På grund av den ökade smittspridningen av coronaviruset blev det inget höghöjdsläger i franska Font-Romeu för skidskyttelandslaget under hösten. De svenska stjärnorna gick därmed miste om tre veckors uppladdning inför OS i Peking 2022.

I stället har laget hållit sig på hemmaplan i Östersund.

Norge åkte

Annons

Norge gjorde en annan bedömning. I oktober åkte laget till Italien och tränade i Lavazè-passet 1 800 meter över havet.

– Ska man vara helt ärlig är jag lite avundsjuk, faktiskt. För oss vägde det länge fram och tillbaka. Men vår riskbedömning var att det inte är värt det. Åker vi dit och blir sjuka kommer vi kanske inte hem. För oss vägde det tyngre, säger Mona Brorsson.

– De (Norge) tyckte väl att värdet av att vara på höjd vägde över. De tyckte kanske risken var tillräckligt liten.

De norska skidskyttarnas beslut att resa till Italien mitt under en pandemi väckte intern debatt i Norge. Till exempel valde det norska längdlandslaget att inte resa i väg. Skidskyttarnas argument var att de inte ville halka efter de andra nationerna.

– Jag kan köpa det argumentet också. Jag hade verkligen velat åka på den höga höjden. Men vi kunde nyttja lokalerna hemma och vara i höghöjdskammaren, säger Brorsson.

TT: Tror du att ni har tappat mot de andra nationerna på grund av det här?

– Ja, egentligen tror jag det. Lite grann. Det är ju framemot OS vi tänker oss det här. Vi har förhoppningsvis nästa år som vi kommer i väg i stället, men det är ju så att ju fler gånger man vistas på höjd under längre tid desto bättre och snabbare blir kroppen på att anpassa sig. Det är en viktig grej som man hade velat åka på. Samtidigt, för vår del var det aldrig något snack om saken. När vi tog beslutet kändes det helt rätt. Det är ingen som ångrat någonting.

OS på hög höjd

Skidskyttetävlingarna i OS 2022 avgörs i bergen utanför Peking, 1 700 meter över havet. Hanna Öberg håller med Brorsson om att det är viktigt att få rutin av att vistas på hög höjd. Men till kommande säsong ser hon ingen nackdel i att de hållit sig hemma i Sverige.

– Jag skulle inte säga att det spelar någon roll inför den här säsongen. Självklart finns det nackdelar med att vi inte kunnat resa ner i Europa, men jag tycker ändå vi har kompenserat för det, säger Öberg.

Fakta: Skidskyttet under OS i Peking 2022

När: OS i Peking avgörs 4–20 februari 2022.

Var: Skidskyttetävlingarna hålls i Zhangjiakou, nordväst om den kinesiska huvudstaden.

Höjd: Skidskyttestadion är belägen 1 700–1 800 meter över havet.

Distanser: Sprint (7,5 km för damer, 10 km för herrar), jaktstart (10 km för damer, 12,5 km för herrar), masstart (12,5 km för herrar, 15 km för herrar), distans (15 km för damer, 20 km för herrar), stafett (4x6 km för damer, 4x7,5 km för herrar) och mixedstafett.

Tävlingar på hög höjd fram till OS:

Säsongen 2020–2021: Antholz (1 600 meter över havet) 21–24 januari, Peking* (1 700 meter över havet) 26 februari–1 mars.

*Tävlingen i Peking under årets säsong är preliminär då coronapandemin gjort att IBU valt att minska antalet arrangörer och man ännu inte tagit beslut om den perioden.

Säsongen 2021–2022: Annecy (1 000 meter över havet) 13–19 december, Antholz 17–23 januari.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons