Annons

Budskapet vid Paralympicsinvigningen: Fred!

Paralympics invigdes med ett tydligt fredsbudskap från Internationella paralympiska kommitténs ordförande Andrew Parsons:
Paralympics • Publicerad 4 mars 2022
Den svenska truppen vid invigningen av Paralympics.
Den svenska truppen vid invigningen av Paralympics.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Andrew Parsons, ordförande i Internationella paralympiska kommittén, höll ett fredstal vid invigningen av Paralypics.
Andrew Parsons, ordförande i Internationella paralympiska kommittén, höll ett fredstal vid invigningen av Paralypics.Foto: Andy Wong/AP/TT

Det blev en finstämd och vacker invigning av Paralympics i Peking som hettade till när IPK:s ordförande tog till orda i sitt invigningstal.

– Jag måste börja med ett budskap om fred, säger Parsons.

Annons

– Jag som är ledare för en organisation där inkluderande är ett motto är förskräckt över det som pågår. Nu är det dags för dialog och diplomati, inte krig och hat.

IPK beslutade på torsdagen att utesluta ryska och belarusiska deltagare från Paralympics på grund av Rysslands invasion av Ukraina med stöd av Belarus.

Vid inmarschen fick den ukrainska truppen mycket applåder av publiken. Sveriges trupp anfördes av fanbärarna Kristina Ulander och Viljo Petersson Dahl, curlingspelare.

Andrew Parsons var tydlig med att den paralympiska rörelsen inte tolererar krigföring, framför allt inte under den olympiska vapenvilan som ska råda över hela Paralympics.

– Den måste respekteras och inte överträdas. IPK inspirerar till en bättre och mer inkluderande värld, fri från diskriminering, hat, ignorans och konflikter, säger Parsons.

Han betonade att de aktiva från 46 nationer som deltar i Paralympics tävlar med varandra och inte mot varandra och han avslutade sitt tal med att skrika ut:

– Fred!

Därefter invigde Kinas president Xi Jinping spelen och den paralympiska elden kunde en stund senare också tändas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons