Annons

Carolina Klüft gör tummen upp för Camp Carro

Med en vecka kvar till Europacupen i mångkamp i franska Arles sitter Carolina "Carro" Klüft i en lekring bland ungdomar på Värendsvallens löparbana.
Sport • Publicerad 23 juni 2006

- Nu skippar jag Europacupen för landslag i Malaga onsdag-torsdag. Jag har ingen lust att hoppa längd på torsdag, resa till Frankrike på torsdag, för att tävla dagen efter, säger Carolina Klüft.

De blågula landslagstjejerna i superligan får tävla utan en av sina stora stjärnor. Beslutet är fattat.

Annons

- Det känns otroligt tråkigt att inte tävla i landslaget, men min mångkamp är också i superligan.

Med sina 6 688 poäng tog Carolina Sveriges mångkampare steget från division 1 till superligan.

En mångkampskropp klarar bara tre tävlingar på en säsong. Efter säsongsstarten i Götziz (6 719 poäng) är det bara Arles och EM i Göteborg kvar för Växjötjejen i år.

I Götzis imponerade Carolina i kastgrenarna. "Carro" talar sig varm för kasttränaren Per Karlssons inträde i hennes tränarkår på hemmaplan.

- Per har kommit in med en ny röst och med ett nytt sätt för att lyckas. Behövligt eftersom jag inte har många tävlingar i kast.

Carolina Klüft känner fortfarande av det onda i muskelfästet. Hon använder ordet överansträngning istället för skada.

- Ingen skadad kan springa 200 meter på 23.89, förklarar hon. Det är klart att jag vill känna mig ohämmad i min kropp när jag tävlar.

Laddar i Cannes Carolina talar om att hon letar efter känslan och tekniken. Hon ska vara på topp i Göteborg.

- Mentalt laddar jag inför EM med landslaget i Cannes. Jag vill flyga in till ett mästerskap, hämta min ackreditering, och se fram emot tävlingarna. Jag får inte samma känsla efter en bilresa från Karlskrona till Göteborg.

Efter mångkampskarriären kommer Carolina att satsa på en enskild gren. Vilken står i stjärnorna.

Annons

- Mitt friidrottsliv kommer att avslutas med en gren. Hjärtat får bestämma vilken, säger Carolina Klüft.

Ska vi tippa på längd?

Runt omkring henne har de 35 ungdomarna från hela södra Sverige i Hallo Sweden-projektet Camp Carro samlats. Ledarna Carita Hagberg-Lantz och Ingalill Klüft har haft hjälp av tio elittränare i IFK Växjö under veckans pass.

- Alla här kan inte bli världsstjärnor, men de kan få en kick i sin träning och de kan ta med sig intentioner till hemmaklubben, säger projektledaren och förra tennisesset Christian Bergström, som berättar att man haft liknande camps med golfens Jesper Parnevik, tennisens Mats Wilander och skidåkningens Anja Pärson.

Carolina Klüft gillar upplägget.

- Jag lämnar inte ut mitt namn i projekt som jag inte tror på, säger hon.

Sven Elofsson

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons