Annons

Carro avstår innesäsongen

Carolina Klüft väljer att avstå hela inomhussäsongen.
Sjukampsstjärnan har fått krampkänningar under vinterträningen och vill inte riskera nya skador inför sommarens EM i Göteborg.
- Vi ser positivt på det här, säger tränaren Agne Bergvall.
Sport • Publicerad 21 januari 2006

Carolina Klüft tog det definitiva beslutet i torsdags kväll. I går offentliggjorde hon det i ett pressmeddelande.

IFK Växjö:s OS-, VM- och EM-guldmedaljör skriver att problemen uppstod när den tunga grundträningen skulle "vändas" mot toppform.

Annons

"Jag är skadefri just nu men väljer ändå att avstå den kommande inomhussäsongen. Risken att jag drar på mig fler småskador är för stor och dessutom har jag tappat många viktiga pass vilket gör att jag inte känner mig 100 procent förberedd."

Gemensamt beslut

Beslutet att skippa innesäsongen tog Klüft tillsammans med sina tränare, massören Henrik Nilsson och landslagsläkaren Sverker Nilsson.

- Carro är fullt frisk, men när hon stegrar träningen och går upp i varv har hon vid två tillfällen fått kramp i lårets baksida. Det är ett tecken på att muskeln är lite ansträngd. På sikt kan det då vara risk för en sträckning eller bristning. Därför har jag rått henne att avstå innesäsongen, säger Sverker Nilsson till Smålandsposten.

Är det här något som oroar inför framtiden?

- Nej. Får Carro bara vila kroppen är det inget bekymmer.

Tränare Agne Bergvall låter inte heller särskilt oroad.

- När det blev så här, att Carro fick krampkänningar och det inte riktigt bet när hon tränade, kunde det egentligen bara bli det här beslutet.

- Självklart diskuterar vi sådant här och beslutet växer fram genom en levande debatt. Men för att ett sådant här beslut ska bli riktigt rätt måste det vara upp till den aktive själv, säger Agne Bervall.

Carolina Klüft var i går inte tillgänglig för kommentarer.

Annons

Får träna i lugn och ro

Vinterns stora mål var inomhus-VM i Moskva 10-12 mars. Carolina Klüft skulle även ha tävlat i bland annat Stockholm och Göteborg.

- Det är klart att det inte är kul att inte tävla. Men vi ser det positivt. Nu får Carro träna i lugn och ro från oktober till maj. Hon får lite marginaler och kroppen får chansen att återhämta sig, säger Agne Bergvall.

- Man ska komma ihåg att Carro inte är mer än 23 år. Det är bättre att lugna ned allting lite nu. Förhoppningsvis - både för hennes egen och alla andras skull - ska hon ju tävla i sex, sju år till.

Hur tränar hon just nu?

- Hon tränar för fullt, men kör inte det där lilla sista som krävs inför en tävling. De närmaste fyra, fem veckorna tar vi det lite lugnare. Det blir mer mängdträning och lite stillsammare.

Hade ni tagit samma beslut om EM gått någon annanstans än i Göteborg?

- Det tror jag nog, men det är klart att det spetsar till det ytterligare. EM är en kraftig höjdpunkt i karriären. Carro har ju vunnit allting, men det är inte alla förunnat att tävla i ett stort mästerskap på hemmaplan. Nu kommer Carro ännu mer förberedd dit.

Den 7 augusti ska Carolina Klüft stå på startlinjen, för att springa 100 meter häck på Nya Ullevi och inleda försvaret av EM-guldet från München 2001. Starter i längdhoppet och den korta stafetten kan också bli aktuella.

- Att hon inte tävlar inomhus påverkar nog chanserna till det positivt. Men det blir en senare fråga. Än så länge tänker vi bara fram till den 7-8 augusti, säger Agne Bergvall.

Annons

Och Carolina Klüft skriver själv:

"Detta är ingen stor sak, till sommaren är jag tillbaka förhoppningsvis bättre än någonsin. Nu håller jag tummarna för alla övriga svenskar inför den kommande inomhussäsongen. Själv ska jag fortsätta träna och bli galet sugen på att börja tävla."

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons