Annons

Carro störst bland lokala medaljhopp

Carolina Klüft är IFK Växjös stora stjärna på SM som avgörs i Falun den här helgen.
Carro ställer upp i längdhopp men kan också blanda sig i medaljstriden på 100 meter.
IFK Växjö har dock fler stora medaljhopp – främst på damsidan.
Sport • Publicerad 19 augusti 2010
I Linus Thörnblads frånvaro kan Emil Svensson utmana om guldet i höjdhopp.
I Linus Thörnblads frånvaro kan Emil Svensson utmana om guldet i höjdhopp.Foto: Filip Sjöfors

Med årsbästat 6,62, satt på EM i Barcelona, är Carro­ storfavorit till guldet i längdhopp. En medalj hon redan har ett par exemplar av sedan tidigare år.

Även på 100 meter har IFK Växjö-stjärnan vunnit SM-guld tidigare och förutom längd står även den grenen på Carros söndagsprogram.

Annons

När nu även Jenny Kallur tvingats kasta in handduken är det främst Lena Berntsson, Emma Rienas och Elin Backman som är Carolina Klüfts svåraste motståndare.

Totalt kommer IFK Växjö till start med 13 aktiva, medan Alvesta FI har tre atleter på plats i Falun.

Vid sidan av Carolina Klüft är Emma Green den stora damstjärnan på SM. Att hon hoppar hem guldet i damernas höjd är ingen högoddsare. Däremot ser det ut att bli mer rafflande i herrarnas höjd i Linus Thörnblads frånvaro.

IFK Växjös Emil Svensson är helt klart med i medaljstriden och 21-åringens relativt färska personrekord 2,18 ligger väl i paritet med Erik Sundlöfs 2,21 och Mehdi Alkhatibs 2,20. Förra året räckte 2,15 till SM-guld för Alkhatib.

På herrsidan är Johan Wissman en av de största profilerna. Helsingborgaren springer förutom 400 meter även 200 och 100 meter. På de två kortare distanserna deltar även IFK Växjös Erik Karlsson, men med tanke på det sylvassa motståndet får Karlsson först och främst kämpa om att nå final.

IFK:arna Niclas Åkerström och Tobias Ohlsson ställer upp på 400 meter häck och främst är det Åkerström som, om han får allt att klaffa, kan blanda sig i medaljstriden. Fredrik Johansson är den enda långdistanslöparen från IFK och han ställer upp på 3000 meter hinder.

I slägga har Stefan Kvist från Alvesta ett silver att försvara från i fjol där IFK Växjös Daniel Nyman knep bronset. Båda är med och fajtas om medaljerna i år, men suveräne Mattias Jons, som också är regerande mästare, blir svår att rubba.

På damsidan kommer även Rebecka Kvist från Alvesta till start.

I spjut gör Andreas Wulff sitt sista SM och det finns förhoppningar om att övertrumfa förra årets fjärdeplats. Adam Pettersson, Alvesta FI finns också med i startfältet.

När det gäller kastgrenarna representeras IFK Växjö också av Eric Svensson i diskus.

Annons

På damernas korta häck ska Emma Magnusson försöka försvara sitt guld från förra året. Precis som då finns varken Susanna eller Jenny Kallur på startlinjen. Två lagkamrater från IFK Växjö, Josefin Svensson och Ellinore Hallin, gör Emma sällskap i startblocken.

Även Ulrika Johansson har ett guld att försvara – på 400 meter häck.

I det kvinnliga stavhoppet kommer inte Angelica Bengtsson till start eftersom hon tävlar i ungdoms-OS i Sydostasien. Storasyrran Victoria som tävlar för KA2 deltar och får bland andra mäta sig med Örgrytes Hanna-Mia Persson som vann silver tävlandes för IFK i fjol.

Anna Wessman, IFK Växjö, är en av storfavoriterna i den kvinnliga spjutkastningen.

Josefin Svensson är den IFK:are som ställer upp i flest grenar. Förutom korta häcken, hoppar hon även längd och stöter kula. Den sistnämnda grenen avgörs för övrigt redan i kväll när SM tjuvstartar med kula för både herrar och damer på Fisktorget i centrala Falun.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons