Citys snabba revansch – klättrar förbi Arsenal

Filippa Angeldahls Manchester City tog snabb revansch på Arsenal efter förlusten i ligacupsemifinalen.
Lördagens 2–1-seger i ligan gör att City klättrar förbi Arsenal upp på Champions League-plats.
Fotboll • Publicerad 11 februari 2023
Chloe Kelly, till vänster, och Khadija Shaw, till höger, hade båda stor del i lördagens viktiga seger hemma mot Arsenal i Super League. Arkivbild.Foto: Nick Potts/AP/TT

Om Arsenal dominerade stora delar av ligacupsemifinalen i onsdags var det ombytta roller i lördagens Super League-match, nu på Citys hemmaarena. Framför allt var Manchester Citys höga press lyckosam, särskilt i den första halvleken när Arsenalförsvararnas alltför optimistiska bolltrillande straffade sig flera gånger om.

1–0-målet kom redan i den fjärde minuten, efter att City vunnit tillbaka bollen högt uppe på Arsenals planhalva. Chloe Kelly hittade ett fint, lågt inlägg mot den bortre stolpen där en omarkerad Lauren Hemp bara hade att stöta in bollen i öppet mål.

Olycklig Wubben-Moy

Det vådliga passningsspelet i Arsenals backlinje borde ha inneburit 2–0 till City i den 26:e minuten, när Lotte Wubben-Moy spelade bollen rakt i gapet på skytteligaledaren Khadija Shaw. Men för en gångs skull var jamaicanskan oskarp, och med en benparad lyckades Arsenalmålvakten Manuela Zinsberger rädda friläget.

Det skulle dock drällas vidare hos gästerna.

I halvlekens slutminuter tappade Wubben-Moy på nytt bollen till Shaw, som ställde om och hittade Chloe Kelly framför mål. 2–0-målet var lika logiskt som rättvist.

Angeldahl från start

I andra halvlek nickade brasilianskan Rafaelle in 1–2 på Frida Maanums frisparksinspel, och gjorde match av det sista halvtimmen. Men City stod emot och tog tre viktiga poäng i toppstriden.

Filippa Angeldahl spelade hela matchen för City, medan Arsenals Stina Blackstenius byttes ut i den 81:a minuten. Lina Hurtig blev kvar på gästernas bänk.

City klättrar i och med segern förbi Arsenal upp på tredje plats i tabellen. Endast de tre främsta lagen kvalar in till Champions League.

Efter tolv omgångar toppar Chelsea på 31 poäng, två före Manchester United och Manchester City, som har spelat en match mer än toppduon. Arsenal är ytterligare tre poäng bakom.