Annons

Mästare mot ny utmaning – spelare på väg bort

Göteborg FC fick fira klubbens första SM-guld med medaljutdelning inför nästan tomma läktare. Nu siktar man, liksom fjolårsmästarna Rosengård, mot Champions League i december. Men för Göteborg blir det utan Emma Berglund.
Fotboll • Publicerad 15 november 2020
Guldfirande i Göteborg! Målvakten Jennifer Falk jublar tillsammans med bland andra Rebecka Blomqvist och Emma Berglund, båda delvis skymda av pokalen som laget just fått.
Guldfirande i Göteborg! Målvakten Jennifer Falk jublar tillsammans med bland andra Rebecka Blomqvist och Emma Berglund, båda delvis skymda av pokalen som laget just fått.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborg FC gjorde sitt jobb och vann även sista matchen i damallsvenskan: 3–1 mot Vittsjö. Guldet säkrades redan förra helgen, när man utklassade Linköping med 7–0.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, delade ut SM-pokal och guldmedaljer efter matchen. Men ingen publik (förutom anhöriga) släpptes in för att uppleva den stora, glada stunden på Valhalla idrottsplats, nära Scandinavium.

Annons

Den planerade lagfesten senare på söndagen har också blivit inställd.

Säsongen är dock inte över för att SM-guldet delats ut. Champions League, som Göteborg kvalificerat sig för med andraplatsen 2019, ska i år spela sextondelsfinaler i december.

Göteborg hör till de lägre rankade lagen och inleder med hemmamatch 9 eller 10 december, med retur på bortaplan 15 eller 16 december.

Kaptenens sista match

Mästarlaget kommer att ha en ny lagkapten i de kommande CL-matcherna. Emma Berglund får inget nytt kontrakt och gjorde sin sista match med Göteborg vid firandet av det allsvenska guldet.

– Från idag är jag ledig, säger Emma Berglund strax efter medaljutdelningen.

Hon tycker att Göteborgs lag utvecklats under året. Särskilt imponerad är hon av vad som hände, mentalt, när laget reste sig ur formsvackan man hade i slutet av sommaren.

– Det var starkt att ta sig ur den, sedan få favoritskapet igen och då kunna visa att vi kan hantera det, säger Emma Berglund.

Nu ser hon fram emot att opereras vid båda hälsenorna i början av december. Smärtan vid hälsenorna har varit störande för den 31-åriga mittbacken.

Fler guldhjältar kan saknas när Göteborg går in Champions League.

Landslagsmittfältaren Julia Zigiotti Olme ska opereras för höftproblem.

Annons

– Jag har varit skadad i ett år ungefär och har spelat på lite sprutor, säger Zigiotti Olme.

Blomqvist lämnar?

Anfallaren Rebecka Blomqvist, som trots nio mål i år startade på bänken mot Vittsjö, är enligt Göteborgs-Posten aktuell för den tyska toppklubben Wolfsburg.

Blomqvist var sprudlande glad efter medaljutdelningen. Hon ville inte säga något om framtiden, men konstaterar att hon fått mindre speltid i år än tidigare.

– Det är jag inte nöjd med, påpekar Rebecka Blomqvist.

Den finländska landslagsspelaren Natalia Kuikka är också på väg att lämna Göteborg för Portland i den amerikanska ligan, enligt GP:

Om Göteborg skulle skrälla stort och gå hela vägen i Champions League får laget hemmaplan i finalen, som ska spelas på Gamla Ullevi den 16 maj.

Fakta: Svenska mästare

De senaste årens mästare i damallsvenskan:

2010: FC Malmö (nu Rosengård)

2011: FC Malmö

2012: Tyresö

2013: FC Malmö

2014: Rosengård

2015: Rosengård

2016: Linköping

2017: Linköping

2018: Piteå

2019: Rosengård

2020: Göteborg FC

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons