Annons

CL-tränare lämnar laget för att kriga i Ukraina

I förra veckan ledde han Sheriff Tiraspol i Europa League, nu ser livet radikalt annorlunda ut för Jurij Vernydub.
56-åringen har lämnat sitt moldaviska lag och åkt hem till Ukraina för att delta i kriget.
Fotboll • Publicerad 4 mars 2022
Yuriy Vernydub tränar till vardags Sheriff Tiraspol i Moldavien. Arkivbild.
Yuriy Vernydub tränar till vardags Sheriff Tiraspol i Moldavien. Arkivbild.Foto: Luis Vieira/AP/TT

"Mina närmaste försökte stoppa mig. Min fru, mina barn, mina barnbarn. Jag stod på mig och jag tackar min fru för att hon stöttar mig. Hon vet hur jag är. Om jag bestämmer mig för någonting, kommer jag inte att ändra mig", skriver han i en text hos BBC.

Vernydub säger att han fått erbjudande om att åka tillbaka till tryggheten i Moldavien, där han till vardags tränar Sheriff Tiraspol, men han och hans fru kommer att stanna kvar i Ukraina.

Annons

"Det är fortfarande en möjlighet för mina barn och deras familjer."

Vernydub berättar att moralen är hög i den ukrainska armén där han befinner sig, cirka 12 mil från fronten. Och han är övertygad om att Ukraina kommer att vinna kriget.

"Jag kan inte tänka mig något annat. Jag är säker på det. Jag har sett denna tragedi ena oss som nation."

Spelarna i Sheriff ringer och skickar röstmeddelanden till honom för att fråga hur familjen har det och fotbollen är fortfarande närvarande för Jurij Vernydub.

"Jag tänker fortfarande på fotboll hela tiden. Fotboll är mitt liv. Ända sedan jag var ett barn, jag började spela, jag blev proffs, sedan blev jag tränare. Jag är säker på att jag kommer att fortsätta vara tränare och jag kommer att vinna titlar."

Sheriff Tiraspol skrällslog Real Madrid på bortaplan i Champions League, men det räckte inte för att nå slutspel. Laget kom trea i gruppen och åkte sedan även ur Europa League mot Braga.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons