Annons

Coleman ser framåt: "Kan hålla på länge"

Simprofilen Michelle Coleman var i sitt livs form när coronapandemin kom och sköljde bort både OS och EM från årets tävlingsprogram.
Simning • Publicerad 15 maj 2020
Michelle Coleman ser framåt efter alla inställda mästerskap. Arkivbild.
Michelle Coleman ser framåt efter alla inställda mästerskap. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Den här veckan skulle Coleman ha kämpat om medaljer mot bland annat Sarah Sjöström på EM i Budapest.

Ett viktigt mästerskap på vägen mot huvudmålet, OS i Tokyo i slutet av juli.

Annons

Men precis som i andra idrotter har coronaviruset effektivt rensat tävlingsprogrammet.

För simningen blir det inget långbanemästerskap i år, extra surt för Coleman som var i sitt livs form i höstas, då hon blev totaltrea i världscupen och drog in en miljon kronor i prispengar efter att ha slagit personliga rekord på löpande band på både 50 och 100 meter fritt.

"På ny nivå"

På en världsranking räknat efter VM i fjol somras, som simsajten swimswam.com publicerar, är Coleman fyra på båda distanserna.

– Jag hade verkligen bra grejer på gång och såg fram emot att simma snabbt. Det är jättetråkigt när jag hade så bra momentum, men det positiva är att för mig som är ny på den nivån så har jag ett år till på mig att träna på den nivån, säger Coleman som missade hela 2018 på grund av en axelskada.

Den 26-åriga Spårvägensimmaren har varit med och plockat hem flera mästerskapsmedaljer i lagkapp, både VM-silver och EM-guld. Individuellt har hon ett EM-brons 2014, men seglade nu upp som en potentiell medaljutmanare i OS.

Coleman är inte formellt OS-uttagen ännu av SOK, men har klarat de internationella kvaltiderna och är given i Sveriges två lagkappslag.

Ser lång karriär

Framgångarna i höstas, då hon bland annat sänkte sitt personliga rekord på 50 meter fritt med åtta tiondelar till 24,26, har gett en nytändning. Inför VM i fjol berättade hon för TT om osäkerheten på sin simkarriär efter OS i Tokyo. Att det kanske var dags att skaffa ett "riktigt" jobb. Något Coleman nu tonar ned, samtidigt som hon erkänner att världscupframgångarna gav henne en ny skjuts.

– Det har fått mig att inse att det här kan jag hålla på med länge till. Gräset är kanske inte så mycket grönare på andra sidan. Jag känner mig mentalt stark och det har blivit något av en nytändning att satsa på nya saker, säger Coleman om sitt fokus på 50 och 100 meter fritt, snarare än 200 meter fritt där hon simmade OS-final 2016.

Satsar på världscupen

I de nu så osäkra tiderna är hon glad över att hon har alla sponsorer kvar och mentalt har Coleman börjat förlika sig med den nuvarande situationen.

– Det som har varit mest utmanande är att finna en mening i vardagen. Det var värst i början med ovissheten över OS, kvalet dit och EM. Nu har man anpassat sig. Ibland har det varit lite tyngre att gå till träningen, men jag älskar fortfarande att simma och träna. Då är man rätt glad att man kan göra det med tanke på alla kollegor runt om i världen som inte ens haft den möjligheten, säger Coleman, som hållit sig frisk, precis som hela hennes familj.

Annons

Hon hoppas att tävlingarna kommer i gång till hösten. Precis som i fjol har hon tackat nej till nya ISL-serien och satsar på världscupen.

– Det funkade bra förra året och jag trivdes väldigt bra med världscupen, så det känns som ett bra beslut.

Fakta: Michelle Coleman

Född: 31 oktober 1993.

Klubb: Spårvägen.

Tränare: Johan Wallberg.

Främsta meriter: VM-silver på 4x100 meter medley 2015, EM-guld på 4x100 meter fritt 2014, EM-silver på 4x100 meter fritt 2012 och på 4x200 meter fritt och 4x100 meter medley 2014, EM-brons på 100 meter fritt 2014, OS-sjua på 200 meter fritt 2016.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons