Annons

Curmarks känslosamma comeback: "Bara skrek"

Diskbråck i nacken, muskelbristning i låret och en vår utan en sekunds spel i damallsvenskan.
Men med en kvart kvar mot Kristianstad byttes Filippa Curmark in. I 94:e minuten sparkade Häckens lagkapten in matchens enda mål.
Fotboll • Publicerad 2 juni 2023
Häckens Filippa Curmark efter sitt 1–0-mål.
Häckens Filippa Curmark efter sitt 1–0-mål.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter den osannolika comebacken stod Filippa Curmark i spelargången under Bravida arenas läktare. Hon lyste av glädje och tacksamhet.

– En härlig känsla bara att komma ut på planen igen och kunna vara med och bidra. Idag bidrog jag till tre poäng. Det är bara gött, säger hon.

Annons

I mitten av oktober lämnade Curmark landslagets läger i Spanien med stelhet och smärtor i nacken. Det visade sig vara ett diskbråck i nacken.

– Det går upp och ner med det, men nu är jag tillräckligt bra för att spela fotboll.

Två dagar före damallsvenska premiären i mars drabbades hon av en bristning i lårets baksida. Den skadan har hållit henne borta från spel hela våren. Men i 75:e minuten i fredagens match mot Kristianstad byttes Curmark in och satte på sig den regnbågsfärgade lagkaptensbindeln igen.

"Jag bara skrek"

Matchen hade varit en lång jakt på mål som aldrig kom. Och serieledande Häcken hade mattats medan de skånska gästerna fortsatte att försvara sig skickligt.

Men när klockan tickade in i 94:e minuten slog Rosa Kafaji en sista hörna från vänster. Andrabollen hamnade vid Filippa Curmarks vänsterfot. Det låga skottet var inte hårt. Men det gick förbi alla ben och ordnade ännu en trepoängare åt BK Häcken.

– När målet kom var jag bara superexalterad. Jag hade otroligt mycket känslor och bara skrek ut allt jag hade. Nu när jag lägger mig ikväll så kommer jag nog att somna med ett leende på läpparna, säger Filippa Curmark och berättar om vintern och våren:

– Det har varit en väntan varje dag. Jag har varit hindrad från att göra det jag älskar, att kunna vara med och vara inkluderad i laget. Det har varit segt, men nu ser jag ljuset.

Förra sommaren hamnade Curmark utanför EM-truppen. Men sedan blev hon uttagen i landslaget på hösten.

13 juni presenterar förbundskaptenen Peter Gerhardsson Sveriges trupp till VM i Nya Zeeland och Australien.

TT: Finns det någon möjlighet överhuvudtaget att du kan komma med, tror du?

Annons

– Svårt för mig att säga här och nu, men... Just nu är jag bara otroligt glad efter allt slit att kunna vara med och göra mina första minuter för året. Sen är det han (Gerhardsson) som har folks öde i sina händer inför VM-uttagningen.

"Äckligt och bittert"

Häckens tränare Robert Vilahamn säger så här om att äntligen ha sin lagkapten tillbaka i spel:

– Det betyder väldigt mycket. Filippa Curmark har en dimension i sitt spel som ger oss andra möjligheter. Att hon får komma in och göra mål i sin comeback gör mig väldigt glad. Den här typen av segrar är de bästa!

Kristianstads tränare Elísabet Gunnarsdóttir är inte lika glad, efter att – precis som i cupsemifinalen i våras – ha förlorat borta mot Häcken efter ett avgörande på tilläggstid.

– Det är hemskt att komma hit och förlora i slutminuterna två gånger i rad. Det är äckligt och bittert.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons