Annons

Coronaläget: När kommer idrotten tillbaka?

Åskådarna väntar, de aktiva väntar och tv-publiken väntar.
Idrottens återkomst från coronapandemin ser ut att dröja, men det finns några sporter som har mer eller mindre konkreta planer på att återuppta verksamheten.
Coronaviruset • Publicerad 1 maj 2020
Allsvenskan hoppas kunna börja spela i mitten av juni. Arkivbild.
Allsvenskan hoppas kunna börja spela i mitten av juni. Arkivbild.Foto: Sören Andersson/TT
Tyska lag, som Schalke, har börjat träna inför en eventuell omstart i maj.
Tyska lag, som Schalke, har börjat träna inför en eventuell omstart i maj.Foto: Martin Meissner/AP/TT
UFC drar igång med nya galor i maj. Arkivbild.
UFC drar igång med nya galor i maj. Arkivbild.Foto: LE Baskow//Las Vegas Review-Journal/AP/TT
Herrarnas USA-tour vill börja spela igen i juni. Arkivbild.
Herrarnas USA-tour vill börja spela igen i juni. Arkivbild.Foto: Denis Poroy/AP/TT

+ OS och Paralympics

Sommar-OS är flyttat ett år framåt och ska invigas den 23 juli nästa år. Paralympics följer den 24 augusti. Men orosmolnen kvarstår – kan tiotusentals aktiva, ledare, journalister och fans samlas i Tokyo 2021? Japans premiärminister Shinzo Abe sade nyligen att pandemin måste vara över för spelen ska bli av.

Annons

+ Fotboll

Bara Portugal av Europas stora ligor har fått preliminärt tillstånd att börja spela igen – sista helgen i maj.

Damallsvenskan hoppas kunna starta i månadsskiftet maj/juni medan herrallsvenskan siktar på en säsongsstart den 14 juni. Svenska cupen för herrar kan dra igång redan den 1 juni. Tills vidare tränar lagen, men spelar inte matcher.

Av de största europeiska ligorna har Bundesliga (maj) och Premier League/Super League (juni) planer på att återuppta matcher både på dam- och herrsidan, men de behöver först klartecken från politikerna.

Serie A och La Liga tycks prioritera herrserierna. I Italien vill man starta herrarnas högstaliga i juni medan det är mer oklart på damsidan. I Spanien är tanken fortsatt att spela klart herrarnas säsong medan landets fotbollsförbund ryktas luta mot att ställa in damernas. Det skulle kunna innebära att serien växer från 18 till 20 lag nästa år, då inga väntas bli nedflyttade.

Europeiska fotbollförbundet Uefa har satt en tidsfrist till den 25 maj för de olika ligorna att tala om hur de tänker slutföra ligorna eller utse seriesegrare och lag till Champions League- och Europa League-spelet.

Inställt/Uppskjutet: Herrarnas EM och Copa América är uppskjutet till nästa år. Damernas EM flyttas från 2021 till 2022. Damernas svenska cupen är inställd. Champions League och Europa League ska spelas färdigt, men oklart när och hur. Alla landskamper är uppskjutna, liksom damernas EM-kval och herrarnas playoff till EM. Eredivisie i Nederländerna är inställd utan seriesegrare och i Frankrike tilldelas Paris SG:s herrar ligatiteln efter att fotbollen i landet stoppats. På damsidan har serieledande Lyon ännu inte utropats till mästare.

+ Ishockey

Spelarna i NHL kan eventuellt börja träna i små grupper under andra halvan av maj, enligt det senaste beskedet den 29 april. NHL är pausad sedan den 12 mars, och ligan har avfärdat olika rykten som cirkulerat om att spela klart säsongen på neutral plats långt från stora städer.

CHL skjuter upp säsongen med en dryg månad och skrotar gruppspelet när turneringen startar den 6 oktober.

Annons

Inställt/uppskjutet: De svenska säsongerna avslutades utan att mästare utsågs eller någon upp- och nedflyttning. KHL-slutspelet avbröts i mars och har inte spelats klart.

+ Skidor

De aktiva försäsongstränar individuellt som vanligt, enligt svenska längdchefen Daniel Fåhraeus, men flera inplanerade läger på snö på försäsongen i bland annat Norge är inställda. Det finns en oro för att antalet världscuptävlingar i vinter blir färre än vanligt.

Inställt/uppskjutet: Världscupen kunde inte slutföras i Nordamerika i mars. Linn Svahn vann sprintcupen.

+ Ridsport

Falsterbo Horse Show 4–12 juli är i riskzonen, men ännu inte inställd. Internationella tävlingar är tänkta att återupptas den 1 september. Nations Cup i hoppning stryker deltävlingarna och går direkt till final i Barcelona i oktober.

Inställt/uppskjutet: Dressyrens Nations Cup och flera stortävlingar i hoppning, däribland Global Champions Tour i Stockholm i juni, blir inte av. Nästa års EM är i farozonen efter flytten av OS.

+ Friidrott

Den 11 juni är det meningen att det ska arrangeras en tävling utan publik i Oslo där Daniel Ståhl kastar diskus och Armand Duplantis hoppar stav. Hans rival Renaud Lavillenie är med på distans, från sin trädgård hemma i Frankrike. Även i Tjeckien ska det avgöras nationella tävlingar i juni.

Inställt/uppskjutet: EM i augusti är inställt, Stockholm maraton (till den 5 september) och Stadiongalan i Stockholm (nytt datum ej klart) är uppskjutna, liksom alla övriga Diamond League-tävlingar till och med juni. Listan över inställda eller uppskjutna motionslopp är mycket lång, däribland Göteborgsvarvet.

Annons

+ Tennis

Alla turneringar är inställda eller uppskjuta till och med den 12 juli. Därmed skulle herrturneringen i Båstad som inleds den 13 juli kunna bli av, men det är högst osäkert. Den allmänna bilden är att den världsomspännande tennisen får svårt att starta om på grund av reserestriktionerna. US Open 31 augusti–13 september är nästa stortävling i kalendern. Arrangörerna har sagt att de inte vill spela utan publik.

Inställt/uppskjutet: Wimbledon (inställt), Franska mästerskapen (ska spelas 20 september–4 oktober), damturneringen i Båstad skulle ha spelats den 5 juli. Arrangörerna hoppas kunna hitta nytt datum.

+ Golf

Herrarnas USA-tour planerar omstart utan publik i Fort Worth i Texas den 11 juni. Damerna vill börja om i Michigan den 15 juli.

Inställt/uppskjutet: Flera majortävlingar har skjutits upp, däribland herrarnas US Masters (till 12–15 november). Herrarnas British Open ställs in helt, liksom den första mixedtävlingen på Europatouren som skulle ha gått utanför Stockholm i juni.

+ Formel 1

Bilsportens kungaklass hoppas vara tillbaka i Österrike den 5 juli. De första tävlingarna, däribland på Silverstone i Storbritannien, blir utan publik. Formel 1 hoppas kunna köra in i december för att genomföra en förkortad säsong.

Inställt/uppskjutet: Klassiska Monacos Grand Prix och två andra tävlingar är inställda. Ytterligare en handfull är uppskjutna tills vidare.

+ Speedway

Annons

VM-seriens första deltävling kan bli i Tjeckien den 13 juni. Polska ligan tänker börjar den 12 juni, medan beskedet dröjer om den engelska ligan.

Inställt/uppskjutet: Svenska elitserien skulle ha börjat i maj, men sköt upp starten till den 2 juni. Premiären har därefter skjutits fram ytterligare. Nu kan det dröja till den 11 augusti innan högsta serien kan börja köra matcher.

+ STCC

Den svenska standardvagnsklassen håller på att se över sin kalender och har inte lämnat besked om när de kan börja köra. Systerklassen Porsche Carrera Cup där prins Carl Philip kör planerar för lopp i Falkenberg 11–12 juli.

Inställt/uppskjutet: STCC-premiären på Ring Knutstorp 15-16 maj är uppskjuten.

+ Indycar

Klassiska Indy 500 är flyttat från slutet av maj till den 23 augusti. Första loppet i år för Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist kan bli i Texas den 6 juni.

Inställt/uppskjutet: Alla tävlingar från premiären i mars och i april och maj har fått blåsas av. 15 tävlingar är tänkta att köras under säsongen som ska pågå in i oktober.

+ Nascar

Nascar återupptar säsongen i USA den 17 maj i Darlington, South Carolina – det första av fyra lopp utan publik under månaden.

Annons

Inställt/uppskjutet: Nascar hann köra fyra lopp i februari och mars och försöker genomföra hela säsongen utan inställda tävlingar. De lopp som skulle ha körts i vår avgörs i stället i maj, i Darlington och Charlotte, North Carolina.

+ Rally

Safarirallyt i Kenya den 16 juli är nästa tävling i kalendern som inte är inställd än. Tre VM-deltävlingar, inklusive Svenska rallyt, hann köras innan säsongen pausades.

Inställt/uppskjutet: Portugals VM-rally är inställt, ytterligare två är uppskjutna.

+ Simning

Det är oklart när Sarah Sjöström kan tävla nästa gång. Alla tävlingar är avblåsta tills vidare, däribland nya International Swimming League, vars framtid är osäker.

Inställt/uppskjutet: Förutom OS, som är uppskjutet, är EM i Ungern i maj och SM i Halmstad i juni inställda. Inte heller Vansbrosimningen i juli blir av.

+ Cykel

Alla stora cykellopp är uppskjutna och ska avgöras under en förkortad säsong från slutet av augusti och framåt. Den 5 maj presenteras nya datum för höstens alla lopp.

Inställt/uppskjutet: Tour de France har skjutits fram till 29 augusti–20 september, spanska Vueltan kortas ner och startar inte i Nederländerna som planerat och i höst ska även Giro d'Italia få plats i programmet. Mountainbike-VM i Tyskland i slutet av juni är inställt.

Annons

+ Kampsport

UFC ligger långt fram i planeringen och tänker arrangera tre galor i Jacksonville i Florida med start den 9 maj.

Inställt/uppskjutet: Flera stora galor har fått ställas in, däribland en med svensken Jack Hermansson den 3 maj. Oklart när den blir av.

+ Handboll

Champions League för damer och herrar ska avgöras under hösten och vintern. OS-kvalet till Tokyo spelas i mars nästa år.

Inställt/uppskjutet: Kvalen till kommande VM och EM ställs in så Sverige går direkt till mästerskapen. SM-slutspelet ställdes in utan att några svenska mästare blev korade.

+ Basket

NBA hoppas kunna börja träna tidigast den 8 maj, men inget datum för när ligaspelet ska börja har ännu kommit.

Inställt/uppskjutet: Borås (herrar) och Luleå (damer) utsågs till svenska mästare utan att slutspelet kunde avgöras.

+ Orientering

Annons

Orienteringen hoppas kunna börja tävla på nationell nivå i slutet av juni, men slutgiltigt besked kommer i början av sommaren. Besked om VM i Danmark kan genomföras i höst kommer i juli.

Uppskjutet/inställt: O-ringen i Uppsala är inställd, Tiomila i Upplands-Bro är uppskjuten till senare.

+ Bordtennis

Lag-VM i sydkoreanska Busan har ställts in tre gånger, och ska avgöras 27 september–4 oktober är det tänkt. Senare under hösten ska EM i Polen spelas som planerat.

Uppskjutet/inställt: SM-slutspelet ställdes in utan att några mästare utsågs

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons