Annons

Då elektriker – nu hetast i SM-slutspelet

För tre år sedan spelade han i hockeyettan och jobbade som elektriker – nu är Pontus Andreasson, 23, hetaste målskytten i SM-slutspelet och på väg till Detroit i NHL.
Ishockey • Publicerad 14 april 2022
Pontus Andreasson. Arkivbild.
Pontus Andreasson. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

Forwarden, som gör sin första SHL-säsong, öste in mål i kvartsfinalserien mot Örebro, sju stycken på fem matcher.

Nu fortsätter slutspelet med semifinaler och Luleå börjar hemma mot Frölunda på långfredagen.

Annons

Pontus Andreasson har imponerat hela säsongen och haft ett stort NHL-intresse runt sig. Valet ska, enligt NSD, ha fallit på Detroit.

Detroits svenske chefsscout Håkan Andersson bekräftade tidigare i veckan för tidningen att Andreasson har skrivit kontrakt med klubben. Detroit har dock inte gått ut med övergången officiellt.

Fokus på SM-guld

Pontus Andreasson säger att han inte har påverkats av NHL-spekulationerna.

– Nu känns det bara svinkul att vara här och att vi har chans att vinna ett SM-guld. Det är fokus på det först och främst, säger han.

Andreasson har haft en lång väg till SHL-genombrottet. Semifinalen blir också speciell för honom med tanke på att han gjorde SHL-debut för Frölunda säsongen 2017-2018.

Men Frölunda tyckte inte att han höll och lånade ut honom till Hanhals i hockeyettan där han gjorde drygt en säsong och vid sidan av hockeyn jobbade som elektriker på Volvo i Göteborg.

Andreasson erkänner att det var tungt då och att han funderade på att ge upp.

– Jo, det är klart. Man har harvat på lite och tyckte kanske inte det var lika kul då, att jobba och spela hockey i ettan. Då kanske man inte trodde att man skulle ta klivet, säger han.

"Enormt kul"

Men allt vände när allsvenska Björklöven värvade honom.

– Det var enormt kul. Jag tycker utvecklingen har gått uppåt hela tiden sedan dess och jag har tagit mig an steget på ett bra sätt, säger Andreasson som kom till Luleå förra sommaren.

Annons

Nu spelar han i lagets förstakedja med Linus Omark och Juhani Tyrväinen. Den sistnämnde missade flera av kvartsfinalerna och ersattes då av Jonas Berglund.

– När man har fått den chansen vill man göra det så bra som möjligt och jag har väl haft lite flyt också. Då får man självförtroende och byggs upp. Jag får ju spela med enormt bra spelare som gör det lätt för mig. Allting rullar på, vi har bra kemi i kedjan och hela laget känns taggade, säger han.

Pontus Andreasson kommer från Bohuslän och har Munkedals BK som moderklubb. Bohuslän har inte haft många NHL-spelare och från Munkedal har bara en spelare nått NHL förut.

Det är Joakim Andersson, som slutade med ishockeyn i fjol, som spelade för just Detroit. Han har också varit en förebild för Andreasson.

– Det har varit en spelare som man har haft koll på och som gjorde det extremt bra. Något man har sett upp till. Vi har snackat lite på somrarna och spelat lite paddel, så vi har lite kontakt, säger han.

Fakta: Så spelas SM-semifinalerna

Luleå–Frölunda

Matchdatum: 15, 17, 19, 21, eventuellt 23, 25, 27/9.

Inbördes möten, grundserien: 3–1 i matcher till Luleå.

Hittills i slutspelet, Luleå: Örebro 4–1 i matcher, Frölunda: Växjö 4–0.

Bästa poängplockare, Luleå: Pontus Andreasson, 9 poäng (7 mål+2 assist), Linus Omark 9 (1+8), Frölunda: Patrik Carlsson 5 (4+1), Ryan Lasch 5 (0+5).

Målvakter, Luleå: Joel Lassinantti 93,91, Frölunda: Matt Tomkins 89,19.

Rögle–Färjestad

Matchdatum: 16, 18, 20, 22, eventuellt 24, 26 och 28/4.

Inbördes möten i grundserien: 2–2 i matcher.

Hittills i slutspelet, Rögle: Oskarshamn 4–3 i matcher, Färjestad: Skellefteå 4–2.

Bästa poängplockare, Rögle: Daniel Zaar 7 poäng (2+5), Färjestad: Per Åslund 8 poäng (1+7), Theodor Lennström 8 (1+7).

Målvakter, Rögle: Calle Clang 93,18, Christoffer Rifalk 92,74, Färjestad: Dominik Furch 93,75.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons