Annons

Dags att bryta sviter

Tre raka torskar, en Luleåförbannelse att bryta och en minikris att reda ut.
Dessutom med Jani Lajunen och Noah Welch nyuppsatta på skadelistan.
Förvånande?
Inte alls.
Sport • Publicerad 7 december 2013
Om första pucken sitter i Luleås målbur i kväll talar allt för att Växjö Lakers bryter inte bara en utan två negativa sviter.
Om första pucken sitter i Luleås målbur i kväll talar allt för att Växjö Lakers bryter inte bara en utan två negativa sviter.Foto: Johanna Ursjö

Så här kommer det att se ut mellan varven även fortsättningsvis i Växjö Lakers - och i tio andra SHL-klubbar.

Det är bara Skellefteå AIK, den ständiga innehavaren av SHL:s ledartröja, som kommer att gå igenom den här säsongen utan att spilla energi på sena krismöten och på att studera marknaden efter dyra förstärkningar. Västerbottningarna har byggt upp en organisation, så stormsäker och solid att varje spelare går att ersätta utan att det över huvud taget märks på resultaten.

Annons

En lyx Skellefteå är ensamt om att kunna unna sig. För övriga lag råder en tuffare verklighet och alla lag utom de regerande mästarna har upplevt ansträngda perioder under ligans första halva. Formkurvorna går upp och ner, det sparkas huvudtränare och assisterande, det köps in nya spelare till trupperna och i tränarrummen sitter kloka hjärnor och funderar över saker som:

Varför får vi inte in pucken?

Varför släpper vi alltid in första målet?

Varför är vårt powerplay så stillastående?

Varför är straffarna så mesiga?

Just dessa frågeställningar tog jag upp när jag pratade med Lakerstränaren Sam Hallam i går. Vårt samtal varade i nästan en halvtimme. Vi pratade en massa, men sa egentligen inte speciellt mycket.

– Du ställer frågor jag gärna skulle vilja ha svaret på, men de går inte att besvara, sa Hallam.

Hur ska man förklara den här typen av saker då? undrade jag.

– Hockey. Det är hockey, sa Hallam.

Visst. Hockey är hockey och hockey påminner, i sin komplexitet, inte speciellt mycket om någon annan lagsport. Svackor kommer och går och det är självklart svårt att sätta fingret på vad en förändring beror på i en idrott där tio spelare byts ut en gång i halvminuten. Det är nog därför hockeyn har en sådan stor kärlek hos folket: den har alltid ett stänk av ovisshet i sig.

Annons

Växjö Lakers befinner sig helt klart i en downperiod, där jag tycker att nykomponerade trion Liam Reddox, Robert Rosén och Tomi Kallio utgör det stora offensiva hoppet i Växjö Lakers. De var stundtals en fröjd att beskåda i Vida Arena under torsdagens strafförlust mot AIK medan namn som Dennis Rasmussen, Ryan Lasch och Rhett Rakhshani befann sig långt ifrån ett godkänt betyg.

I kväll ska Växjö försöka studsa tillbaka och återerövra mark på den övre tabellhalvan, men det krävs mer än en producerande enhet för att kvittera ut poäng. Dagens flygresa har Luleå som destination och bara namnet lär väcka obehag bland Växjös supportrar. Med Brynäsförbannelsen bruten är det nu bara norrbottens SHL-bidrag som spökar i hjärnorna på Lakersspelarna. Den 27 oktober 2011 kom Växjös senaste seger mot Luleå. Därefter har Luleå vunnit tio raka matcher, varav merparten med solklara siffror. Tio raka är även det antal matcher Växjö Lakers nu hamnat i 0–1-underläge den här säsongen.

En förstapuck bakom David Rautio i kväll skulle därmed bli det som med säkerhet bryter den ena sviten och med stor statistisk sannolikhet även den andra. När Växjö gör första målet löser det sig nämligen så gott som alltid. I de nio fall Växjö gjort 1–0 har sju av matcherna vunnits under ordinarie tid, en av dem vunnits på straffar och en förlorats i sudden.

Summa: 24 av 27 poäng i poängbörsen.

I de 20 fall där motståndaren gjort första målet är utfallet ett helt annat: två segrar under ordinarie tid, två segrar efter ordinarie tid och nio enpoängare. Resterande sju fall har Växjö Lakers kammat noll.

Summa: 19 av 60 poäng i poängbörsen.

Statistik när den är som mest smärtsam att läsa för den inblandade.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons