Annons

Dags för avgörandet i Vida Arena

Korta programmet är avklarat och i morgon väntar en rafflande och avgörande i friåkning i Vida Arena. Då tänker vi på damsidan, medan Alexander Majorov bombsäkert kommer att ta hem herrguldet.
Sport • Publicerad 13 december 2013
Herrjunioren Nicky Obreykov, Vallentuna, är tvåa inför friåkningen.
Herrjunioren Nicky Obreykov, Vallentuna, är tvåa inför friåkningen.Foto: Filip Sjöfors
Herrjunioren Nicky Obreykov, Vallentuna.
Herrjunioren Nicky Obreykov, Vallentuna.Foto: Filip Sjöfors
Illya Solomin från Solna Konståkning tog ledningen efter korta programmet bland herrjuniorerna.
Illya Solomin från Solna Konståkning tog ledningen efter korta programmet bland herrjuniorerna.Foto: Filip Sjöfors

Alexander Majorov, 22-åringen från Luleå, var överlägsen sina båda konkurrenter på fredagen.

Bland damerna leder Tibros Joshi Helgesson (56,68 poäng) före Mörrums Isabelle Olsson (56,22) och storasyster Viktoria (55,86).

Annons

Rebecka Emanuelsson, Vallentuna, är fortfarande junior, men åkte till sig en fjärdeplats.

Ifjol vann Joshi fajten med en magsjuk storasyster. Hur blir det i år?

– När vi tävlar är vi konkurrenter. Jag fokuserar då alltid på den egna prestationen och i det fallet talar jag även för Joshi, säger Viktoria Helgesson.

En världsstjärna som siktar på sjunde SM-guldet och har två femteplaceringar i rad i EM (Sheffield 2012 och Zagreb i år). Plus en tionde plats i VM.

Den 19 december kommer SOK (Sveriges olympiska kommitte) att besluta om det blir några svenska åkare i OS i ryska Sotji. I VM i Kanada i början på året tog både Alexander Majorov och Viktoria Helgesson varsin kvotplats.

Alexander är i kanonform. Han slog nyligen en världsmästare när han vann tävlingen i Dortmund.

– Det är klart att vi ska ha med en herre och en dam i Sotji. På den nivå som våra åkare befinner sig kan inget stoppa dem, säger tävlingsledaren Camilla Fredman.

Om Sverige skulle få med en herre och en dam i Sotji upprepas Calgary-OS 1988. Då såg Lotta Falkenbäck och Peter Johansson till att det var svenskt i båda klasserna. Fyra år tidigare i spelen i Sarajevo var Catarina Lindgren och Lars Åkesson med.

Catarina som nu gör koreografin för Majorov och systrarna Helgesson.

Nu är SM åter i Växjö och Camilla Fredman trivs:

Annons

– Växjöklubben gör det här otroligt bra och det är skönt att vara tillbaka. Att arrangera ett SM är alltid lättare när man gjort det en gång tidigare. Då kan klubben kopiera det som var bra och förbättra det som var mindre bra.

Magnus Kerrolf, den lokale projektledaren, har hjälp av samtliga klubbens åkare, ett 70-tal, plus ett antal övriga som funktionärer.

– Ekonomiskt går ett SM ihop sig. Vi tar ingen risk och med sponsorernas hjälp är vi ekonomiskt redan hemma, berättar Magnus Kerrolf.

Så här långt är tävlingens minsting, riksmästaren, korad och här segrade. Smilia Szalkai, Älta, före Jelizaveta Kopach, Isdala, och Emma Kivioja, Mörrum.

Under lördagen avgörs mästerskapet för juniorer och ungdom.

Efter korta programmet leder förhandsfavoriterna Anita Östlund, Landvetter, och Gabriel Folkesson, Malmö KK, i U-SM,

I J-SM är det dubbelt Solna i topp genom nya landslagstjejen Matilda Algotsson,och Illya Solomin.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons