Annons

Dags för derbyklassiker i Åby

Bandymatch mellan Åby och Öjaby på annandagen är lika klassiskt som Kalle Anka och hans vänner på julafton och som Små grodorna på midsommarafton.
På måndag smäller det på Åbys konstisbana.
Sport • Publicerad 23 december 2011

Det har spelats många derbyn mellan Åby/Tjureda och Öjaby IS genom åren. Ofta har det varit jämna och täta tillställningar där lagen turats om att vinna, men i år är Åby solklar favorit medan nykomlingen Öjaby är nederlagstippat.

– Det som talar för oss är att inget egentligen talar för oss. Vi kan gå ut och spela avslappnat medan pressen ligger på Åby. Men ett derby är ett derby och det är oerhört inspirerande att gå ut i ett sånt läge när ingen tror på oss, säger Öjabytränaren Tomas Nilsson.

Annons

Hur ska Åby göra för att leva upp till favoritskapet?

– Vi ska göra som vi brukar göra och kliva på motståndarna högt upp i banan och ta initiativet, svarar Mikael Ekedahl.

Åbytränaren fortsätter:

– Ett derby är alltid speciellt och det gäller att vi lägger krutet på spelplanen vi har lagt upp och inte på annat runtomkring.

Det som oroar i både Åby- och Öjabylägret är vädret. SMHI utlovar 8–9 grader varmt och en vind på drygt tio sekundmeter.

– Det är bara att hålla tummarna för att det inte blir för blåsigt. Det i kombination med det varma vädret kan göra matchen mer eller mindre ospelbar, säger Ekedahl.

Kollegan i Öjaby hoppas också att vädergudarna visar sig barmhärtiga. Inte minst för att publiken ska våga lämna julgodiset och stugvärmen för ett par timmars bandyunderhållning.

– Vi har spelat sex av sju matcher i regn den här säsongen och blir det dåliga väderförhållanden talar det ännu mer för Åby. De är tyngre och behärskar lyrspelet bättre än oss som är lite för orutinerade, säger Nilsson.

Båda lagen har i stort sett kompletta trupper. I Öjaby är dock målvakten Johan Hedbris fingerskadad, men å andra sidan är Martin Gunnarsson fri från sin knäskada och gör säsongsdebut efter att ha missat hela försäsongen.

För Martin blir det en extra speciell match eftersom han har spelat ungdomsbandy för Åby innan han lämnade för Öjaby inför förra säsongen.

En annan Öjabyspelare med Åbykoppling är Sebastian Sjöö som har lämnat klartecken för spel på annandagen. Ett viktigt tillskott för det relativt orutinerade Öjabylaget.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons