Fyrverkeri i debuten: "Mycket jag gillar"

Fyra mål på lite mindre än nio minuter i första perioden. Damkronorna bjöd på målfyrverkeri i storsegern över Norge, 6–0.
En drömöppning för nye förbundskaptenen Ulf Lundberg:
Ishockey • Publicerad 4 november 2020
Svenskt jubel efter Sofie Lundins 3–0 i storsegern mot Norge.
Svenskt jubel efter Sofie Lundins 3–0 i storsegern mot Norge.Foto: Mats Andersson/TT
Nye förbundskaptenen Ulf Lundberg fick börja förbundskaptensjobbet med en storseger.Foto: Mats Andersson/TT

Damkronorna gjorde sin första landskamp på nio månader då allting, inklusive B-VM, sopades bort på grund av coronapandemin i våras.

Bara nio spelare återstod från det lag som blev tvåa i Euro Hockey-tour finalerna på hemmaplan.

Med sex debutanter i truppen och nio spelare födda på 2000-talet ska marschen tillbaka till A-VM starta.

Hårt jobb

Att döma av insatsen inför 203 åskådare i Högslättens ishall i Härnösand blir det en enkel resa. Norge tillhör de främsta lagen i B-VM och var nära uppflyttning 2019, men förlorade den avgörande matchen mot Danmark. Norskorna har 14 SDHL-spelare i sin trupp, men skillnaden var ändå milsvid mellan lagen.

– Jag tror inte på någon enkel resa. Det funkar inte så. Det är ett stenhårt jobb även i den här matchen. Vi behöver ta steg undan för undan. Det här var ett sånt bra steg, sade Lundberg.

Förbundskaptenen var nöjd med mycket, bland annat att så många bidrog. Inte mindre än tio spelare gjorde poäng.

"En dröm"

Linköpings 18-åriga debutant Linnea Johansson var en av fyra spelare som stod för ett mål och en assist.

– Det är jättestort, en dröm man jobbat på sedan man var liten. Målet var lite turligt, men ibland ska man ha marginalerna på sin sida, sade hon om 5–0-målet i början av andra perioden med en backhand.

Även Emma Nordin, Lisa Johansson och Sofie Lundin stod för ett mål och en assist.

Veteranen och poängdrottningen Nordin drog i gång allt med sitt distinkta 1–0-mål efter 8.45 av den första perioden. Den 29-åriga Luleåcentern gjorde sin 200:e landskamp och firade på bästa sätt.

– Det är vår stora speldosa, hon är fantastiskt skicklig, sade Ulf Lundberg.

Damkronornas fyra mål i första perioden kom inom loppet av 8.46.

– Det är en gedigen insats. Det är mycket jag gillar med den här matchen, dels att det är sex olika målskyttar, dels de beteenden vi jobbar hårt med, attackspelet och hur vi jobbar in returer, sade Lundberg.

Damkronorna möter Danmark i Sundsvall på torsdagen innan novembersamlingen är över. B-VM i Frankrike spelas i april nästa år.