Annons

Dan Magnusson: Dan Magnusson: Spelet framåt gick mest bakåt

Östers tränare Christian Järdler kastade både block och vattenflaska för att kunna driva på sitt lag. Men Järdlers gäng började spela framåt alldeles för sent.
Dan MagnussonSkicka e-post
Växjö • Publicerad 16 april 2019
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
David Johannesson får symbolisera frustrationen i Östers IF under tredje raka kryssmatchen i upptakten av superettan.
David Johannesson får symbolisera frustrationen i Östers IF under tredje raka kryssmatchen i upptakten av superettan.Foto: URBAN NILSSON

Att Öster och Degerfors kryssar är mer regel än undantag. Gårdagens 1–1 var den sjunde oavgjorda seriematchen mellan lagen av 13 möjliga sedan 2010.

"I kväll kände jag att jag verkligen behövde hjälpa killarna" förklarade Christian Järdler när jag efteråt frågade honom om de ovanligt många känsloyttringarna.

Annons

Efter 82 minuter blev det extra dråpligt nere i hans tekniska område. Degerfors bytte in Mattias Özgün som skulle göra en highfive med den han ersatte, Axel Lindahl.

Men det bar sig inte bättre än att Lindahl missade (!) och körde in handen i Özgüns öga... Innan spelet hann blåsas igång igen hade Özgün behandlats både på planen och (av Östers läkare Anders Willstedt) utanför långlinjen.

Willstedt utförde en så snabb behandling av bortaspelaren att han kom in i spel igen innan Öster han dra nytta av sitt numerära överläge i samband med en frispark.

Detta fick Järdler att vända sig mot Willstedt och slå ut med armarna i en irriterad gest...

"Där och då ville jag förstås inte ha in motståndarspelaren på planen så snabbt, men nu i efterhand är det givet att vi ska hjälpa en människa att få så snabb vård som möjligt av vår doktor" medger Järdler, med ett snett leende.

Christian Järdler tände till mot allt och alla.
Christian Järdler tände till mot allt och alla.Foto: AVDO BILKANOVIC

En annan sekvens som fastnade på min näthinna var när Österbacken Oliver Silverholt spelade bollen bakåt istället för framåt och blev utbuad av publiken varvid Järdler direkt ropade till sin spelare "skit i vad dom tycker!"

Järdler hade både rätt och fel i sitt påstående.

Rätt eftersom spelare aldrig ska riskera att tappa fokus på grund av yttre omständigheter (publikreaktioner).

Men fel i sak, eftersom Öster verkligen förtjänade kritik för alla omständliga bakåtpass istället för lite rakare och modigare passningar framåt (som under matchens sista tio minutrar).

När jag tar upp händelsen med Järdler håller han med mig.

Annons

Både om vikten av att inte fokusera på gnäll från läktarplats och problemet med att Östers spel stundtals gick för mycket åt fel håll.

Degerfors valde att spela 3–5–2, med Nikola Ladan lite bakom Jacob Ortmark och Christos Gravius på det centrala mittfältet. Ett taktiskt drag som gjorde det svårt för Öster att kontrollera mittfältet.

Men tack vare poängen avancerade Öster till nionde plats i superettantabellen. Alltid något...

Annons
Annons
Annons
Annons