Annons

Dan Magnusson: "Spöket" Lassinanttii båset - då jublade Lakers mot Luleå

Enda sättet att bli av med spöken är att jaga bort dom. Lakers Luleå-spöke blåstes ut ur Vida Arena i går kväll. Och SHL:s topplag fick oväntad hjälp i spökjakten - av Luleå.
Dan Magnusson
Publicerad 21 februari 2017
Joel Lassinantti, Luleå-målvakten som gjort det till en vana att sänka Växjö Lakers, tvingas som "båsöppnare" konstatera att Växjö jublar sedan Cory Murphy gjort Lakers segermål. Foto: Lena Gunnarsson
Joel Lassinantti, Luleå-målvakten som gjort det till en vana att sänka Växjö Lakers, tvingas som "båsöppnare" konstatera att Växjö jublar sedan Cory Murphy gjort Lakers segermål. Foto: Lena Gunnarsson

Luleås målvakt Joel Lassinantti har varit chefsspöket för Lakers en längre tid. Men när Växjö i går vände ett 0–2-underläge till 3–2-seger hemma mot skräckmotståndaren Luleå var Joel aldrig ute på isen. Luleå satsade istället på unge Filip Gustavsson (född 1998).

Han gjorde inte bort sig - tvärtom. Men få i Lakers var särskilt missnöjda med att Lassinantti vaktade båsdörren istället för målburen.

Annons

Inför gårdagens match hade Växjö Lakers nämligen förlorat nio av sina elva senaste möten med Luleå. Växjös offensiva målsnitt på de elva matcherna: 1,82.

När jag tittade lite närmare på matcherna var det inte svårt att hitta förklaringarna till Lakers dåliga målsnitt och poängutdelning.

Trots att samtliga matcher var jämna (åtta uddamålssegrar varav sex för Luleå) var Luleå genomgående bättre än Växjö på två saker: Målvaktsspel och powerplay.

Luleå gjorde sex PP-mål på de elva matcherna, Lakers bara ett.

Luleå vann målvaktskampen i nio av de elva matcherna.

Lassinantti vaktade Luleå-kassen i åtta av de elva matcherna mot Växjö och hade en bra bit över 90 i räddningsprocent sju gånger.

Hans siffror: 95.00 - 97.05 - 96.15 - 91.30 - 93.10 - 95.00 - 89.47 - 96.3 - 88.89.

Två gånger dippade Joel under 90. Bland annat när Lakers tog en pinne i Luleå förra månaden. När Lakers tog sin enda trepoängare på de elva matcherna var det för övrigt Gustavsson som vaktade Luleås kasse.

Men nu kom alltså en Lakers-seger mot Luleå av typen trendbrott.

Växjö vann för blott tredje gången på de tolv senaste Luleå-mötena målvaktskampen. Joacim Eriksson noterade denna tisdag 92,86 att jämföras med Gustavssons 91.89.

Annons

Dessutom vann Lakers PP-matchen med 1–0, Cory Murphys mål efter 46 sekunder i overtime kom nämligen sedan Luleås back Ilari Melart schabblat och dragit på sig en utvisning.

Eftersom Lakers och Luleå kan komma att ställas mot varandra i kvartsfinal var det mentalt viktigt för Lakers att spökjakten blev så lyckad i går kväll.

Men det började som vanligt mot stora, stabila Luleå. Växjö hade svårt att komma in på kassen och fick inte till några långa anfall.

Vid 0–2 såg det inte bra ut. Men Sam Hallam stuvade om i kedjorna inför tredje perioden och Växjös bäste spelare, Emil Pettersson gjorde i sin 100:e SHL-match, 1–2-målet.

Det lyfte de 4 748 på läktarna och gav Lakers spelare en energikick.

Visst hade Olli Palola lite tur när hans skott 51 sekunder före tredje periodens slut träffade både Luleås back Jan Sandström och stolpen innan den letade sig in i mål för 2–2.

Men dagens Lakers är en mäktig segermaskin. Poäng i 18 raka matcher. Respekt!

SHL:s grundserie avslutas nu på ett minst sagt intensivt sätt. Växjö avslutar med sju matcher på 15 dagar. Med match varannan dag är det värdefullt att, som Växjö, ha en bred och skadefri trupp ("Calle Rosén är helt okej" sa tränare Hallam apropå att backen fick kliva av i tredje perioden sedan han tacklats av Anton Hedman).

Lakers inleder slutspurten med bortamatch mot Malmö i morgon och avslutar hemma mot samma lag den 9 mars. Däremellan ska Lakers möta Örebro (två gånger), Brynäs, Djurgården och Linköping.

Alltså inga möten med vare tvåan Frölunda eller jumbon Leksand och nästjumbon Rögle - men desto fler matcher mot lag som har mycket att spela för kring de olika strecken.

"I går kom en Lakers-seger mot Luleå av typen trendbrott. Växjö vann för blott tredje gången på de tolv senaste Luleå-mötena målvaktskampen. Dessutom vann Lakers PP-matchen med 1–0, Cory Murphys mål efter 46 sekunder i overtime kom nämligen sedan Luleås back Ilari Melart schabblat och dragit på sig en onödig utvisning.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons