Annons

Dan Magnusson: Dan Magnusson: Träning och talang Truls trick

17-årige Truls Möregårdh gjorde det igen. Tog sitt tredje SM-guld – bara under mars månad... En unik prestation av en unik talang.
Dan MagnussonSkicka e-post
På plats i Eslöv • Publicerad 21 mars 2019 • Uppdaterad 15 april 2019
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Där satt den!” Truls Möregårdh har vänt ett 0–2-underläge till 3–2-seger mot Elias Ranefur under Eslövs SM-finaltriumf mot Halmstad.
”Där satt den!” Truls Möregårdh har vänt ett 0–2-underläge till 3–2-seger mot Elias Ranefur under Eslövs SM-finaltriumf mot Halmstad.Foto: Lena Gunnarsson

Yngste svenske VM-medaljören någonsin.

Yngste svenske seniormästaren någonsin.

Annons

Bäst matchkvot av alla i Pingisligan (23–3).

Och nu karriärens första SM-guld i lag sedan hans Eslöv finalbesegrat Halmstad med 2–0 i matcher.

2019 har börjat rätt hyfsat för minstingen i familjen Möregårdh.

Men man får inget gratis i idrottens värld. Det är Truls Möregårdh ett bra exempel på. Kanske det bästa jag stött på.

Ni kan historien.

Truls var bara tolv år när han flyttade till Eslöv för att kunna bli ännu bättre på bordtennis (och tog med sig såväl mamma Lena som pappa Carl och mellanbrorsan Elis).

Truls valde att inte börja gymnasiet efter nian för att kunna bli ännu bättre på bordtennis.

Truls tränar (minst) fem timmar alla dagar, utom lördag, för att kunna bli ännu bättre på bordtennis.

Blomsterbergshallen i Eslöv är ingen glamorös plats. Den ligger mitt i ett industriområde och påminner mer om en fabrikslokal än en idrottsarena. Men det är där som Truls Möregårdh tillbringar en stor del av sin vakna tid.

”Oavsett vilken dag eller tid på dygnet som jag tittar in i hallen är Truls där. Han verkar älska det här stället” säger Eslövsledaren Mattias Andersson.

Annons

I den kommentaren finns en stor del av förklaringen till att de flesta spår en lysande pingisframtid för Truls (se faktarutan).

Talangen han besitter är unik. Men det finns många unika talanger som aldrig nått den absoluta toppen då de inte varit beredda att underkasta sig den enorma träningsmängd som krävs.

Truls Möregårdh tillhör inte den kategorin.

Han älskar att träna lika mycket som han älskar att spela match.

När jag frågar Truls om han inte är orolig för att han tränar för mycket, vilket skulle kunna leda till förslitningsskador, svarar han: ”Nej. Om inte kineserna får problem lär inte jag få det. Min träningsdos är inte i närheten av deras…”

Trots att en av Truls främsta styrkor är ”de tre första slagen” (serve, retur, attack) är det nästan aldrig tråkigt att se honom spela.

Det är backhandtryck blandat med fantasi och taktik. En härlig attackpingis som för tankarna till en viss Jan-Ove Waldner – världens bäste bordtennisspelare genom tiderna.

Dessutom är även Truls bäst när det gäller som mest...

Annons
Annons
Annons
Annons