GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dan Magnusson: Dan Magnusson: Växjö DFF:s förvandling - från slagpåse till oslagbar

Efter den allsvenska degraderingen förra hösten ville Växjö DFF till varje pris (bokstavligt talat) undvika att bli fast i Elitettan.
En målsättning som nu infriats.
Dan MagnussonSkicka e-post
Växjö • Publicerad 22 oktober 2022
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö DFF-spelarna jublar under segermatchen mot Bergdalen.
Växjö DFF-spelarna jublar under segermatchen mot Bergdalen.Foto: JÖRGEN JARNBERGER

Fjolårets allsvenska jumbo och slagpåse är den här säsongen obesegrad suverän efter 24 spelade omgångar i Elitettan.

Därmed väntar allsvensk comeback nästa år.

Växjö DFF snittade förra säsongen 0,5 poäng per match.

Den här säsongen har laget tagit 2,58 poäng i snitt per match.

Siffror som gör att man undrar hur stor skillnaden egentligen är mellan landets högsta och näst högsta damfotbollsserie?

Väldigt stor måste bli svaret på frågan.

Men samtidigt var det för att minska den skillnaden som Elitettan introducerades 2013.

Förra gången Växjö DFF tog klivet upp från Elitettan till Obos Damallsvenskan, 2017, klarade man sig året efter kvar i högsta serien med fem poängs marginal.

Av övriga sju lag som tagit klivet upp från Elitettan sedan dess har fyra åkt ur direkt och den här säsongen ligger två av tre allsvenska nykomlingar på nedflyttningsplats med fyra omgångar kvar att spela.

Men jag kan garantera att att Växjö ser fram emot den allsvenska utmaningen 2023. Att spelar kvar i Elitettan hade varit sportsligt enklare men inte lika utvecklande och dessutom förhållandevis dyrt.

”Tränarstaben med Olof Unogård, Matilda Bergstrand och Tonny Johansson har gjort ett imponerande jobb. Huvudtränare Unogård hade ett sabbatsår 2021 och har känts extremt motiverad ända sedan dagen då han skrev på för tre år med Växjö DFF.”

Växjö DFF:s ekonomiska resultat för 2021 är förresten deprimerande läsning (minus fem miljoner på en omsättning på sex miljoner) och lika illa förväntas årets resultat bli.

Man kan alltså konstatera att Växjö DFF lever kraftigt över sina tillgångar. Men Santhe Dahl Invest AB lägger in de pengar som fattas i Växjö DFF AB.

Upplägget med finansiärer har blivit alltmer nödvändigt för de elitlag inom svensk damfotboll som bestämmer sig för att satsa.

För att ta ett exempel: Utan Santhe Dahls pengar – ingen Evelyn Ijeh i Växjö DFF. Och utan Evelyn Ijehs mål, varav några varit direkt avgörande för åtta poäng in på kontot, långt ifrån säkert att Växjö DFF hade varit ett allsvenskt lag 2023.

Nu är det förstås fler än Ijeh som bidragit under Växjös succésäsong 2022.

Målvakten Louise Högrell Ledbetter utsågs till september månads bästa spelare i Elitettan. Backlinjen med Amanda Altheden, Emma Pennsäter, Thea Birgerud och Sophia Redenstrand har varit i princip intakt hela säsongen (även om en skada stoppade Pennsäter i helgen) och detsamma kan sägas om mittfältstrion Alexandra Jonasson och Olivia Mattsson bakom Elin Nilsson.

Offensivt är det talande för Växjös fina bredd att tre av seriens åtta bästa målskyttar är Växjö DFF-spelare (Ijeh, Dessislava Dupuy och Mimmi Strömgren).

Tränarstaben med Olof Unogård, Matilda Bergstrand och Tonny Johansson har gjort ett imponerande jobb. Huvudtränare Unogård hade ett sabbatsår 2021 och har känts extremt motiverad ända sedan dagen då han skrev på för tre år med Växjö DFF.

Att ha säkrat Unogårds proffsiga engagemang i ytterligare minst två år måste kännas bra för sporchef Dennis Popperyd och övriga klubbledningen.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.