Annons

Dan Magnusson: Dan Magnusson: Växjö DFF vaknar för sent – på mer än ett sätt

Växjö DFF vaknar för sent. På planen – och utanför planen.
Dan MagnussonSkicka e-post
Växjö • Publicerad 2 juli 2021
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö DFF vaknade för sent – även i hemmamatchen mot Eskilstuna. Här är det Nellie Karlsson som går upp i en nickduell.
Växjö DFF vaknade för sent – även i hemmamatchen mot Eskilstuna. Här är det Nellie Karlsson som går upp i en nickduell.Foto: Calle Rydqvist

Elva av säsongens 22 matcher är spelade och Växjö har fortfarande inte gjort ett enda mål i första halvlek...

En halv säsong utan mål framåt före paus. Anmärkningsvärd statistik. Minst sagt.

Annons

Hemma mot Eskilstuna United saknade Växjö visserligen flera viktiga spelare, men det var ändå märkligt att man startade matchen med en ensam anfallare. Och det var inte lagets mest rutinerade forward, Signe Holt Andersen. Hon spelade högermittfältare...

4–1–4–1-uppställningen fungerade (oftast) defensivt men aldrig offensivt. Spelet var passivt och stillastående. Målchanserna obefintliga.

Gästande Eskilstuna var inte mycket bättre i sin 4–2–3–1-formation – men de har tre individuellt skickliga offensiva spelare: Felicia Rogic på topp uppbackad av Loreta Kullashi från vänster och Fanny Andersson från höger.

En läcker klack från Rogic öppnade upp för Anderssons välplacerade 0–1 efter 22 minuter och Rogic smekte in 0–2 över Katie Fraine efter Kullashis rusch på vänsterkanten.

Det målet kom strax före pausvilan. Psykologiskt blytungt för Växjö DFF som ännu en gång hade satt sig i ett snudd på hopplöst läge.

Växjö gick i andra halvlek ner på trebackslinje och flyttade upp Holt Andersen i kedjan intill Mimmi Strömgren. Denna förändring, i kombination med den mentala vetskapen att man plötsligt hade allt att vinna och inget att förlora, gjorde att Växjö plötsligt började skapa chanser.

Ena Mujdzic (som gjorde en bra allsvensk debut från start) testade Emma Holmgren med ett skott, Madeline Gottas nick rensades bort precis framför mållinjen, Emmi Alanen träffade ribban och Strömgren hade ett bra avslut ur dålig vinkel.

”Den positiva och laglojala danskan Signe Holt Andersen var värd ett roligare avsked inför hemmapubliken, men elitidrott är oftast osentimental.”

Inte ens när Växjö fick straff (hands på Vaila Barsley) blev det någon reducering. Signe Holt Andersen, som missade en straff i premiären hemma mot AIK gjorde samma sak nu. I hennes sista hemmamatch för klubben.

Signe fick en fin hyllning av föreningen efter matchen och en lång tröstkram av Elin Karlsson. Den positiva och laglojala danskan var värd ett roligare avsked inför hemmapubliken, men elitidrott är oftast osentimental.

Efter OS-uppehållet är det finska värvningarna Adelina Engman och Juliette Kemppi som ska ersätta Signe. Intressanta spelare som tillsammans med Emmi Alanen säkert kan bilda en finsk framgångstrio.

Annons

Men har Växjö vaknat för sent även när det gäller lagbygget?

Att gå in i säsongen med en tunn trupp för att sedan utvärdera under sommaren var ett högt spel. Kanske för högt.

Växjö ligger nu sex poäng bakom nästjumbon AIK - och möter omöjliga Rosengård borta i sista "vårmatchen".

Det betyder att höstens tio matcher alla kommer att vara ångestfyllda tillställningar helt utan livlinor.

Frågan är om Växjö DFF klarar av den utmaningen trots att de nya finska landslagsspelarna kommer hit helt utan tunga mentala ryggsäckar?

Annons
Annons
Annons
Annons