Annons

Dan Magnusson: Vipers måste visa mer

Vipers vinner versus Warberg. Som vanligt. Vipers leder nu SSL med fem poängs marginal. Inte lika vanligt.
DANMAGNUSSON
Publicerad 3 januari 2017
André Anderssons 4–1-mål, efter Ludwig Perssons läckra bakom ryggen-pass, var en fullträff som kändes avgörande när Vipers tog ännu en trepoängare mot ett lag på undre tabellhalvan. Foto: Lena Gunnarsson
André Anderssons 4–1-mål, efter Ludwig Perssons läckra bakom ryggen-pass, var en fullträff som kändes avgörande när Vipers tog ännu en trepoängare mot ett lag på undre tabellhalvan. Foto: Lena Gunnarsson

Växjö Vipers har vunnit sju av sina nio senaste matcher - och för att förstå hur mycket Vipers gillar att möta just Warberg är det bara att titta på faktarutan nedan.

När lag leder högsta serien efter nyår är det oundvikligt att snack på temat "kan man gå hela vägen?" dyker upp.

Annons

Men för tillfället "haltar" SSL-tabellen lite väl mycket för att slutsatser ska kunna dras. Vipers har i skrivande stund spelat tre matcher mer än tvåan Pixbo - och fyra matcher mer än trean Falun.

Tittar man på procentuella ligor gällande powerplay, boxplay, räddningar och så vidare ligger inte Växjö Vipers i topp någonstans.

Men Växjö har bredd, självförtroende och trygghet i massor. Mot Warberg i kväll var det sannerligen ingen sprakande underhållning som bjöds de 1 193 åskådarna.

Men fem av Vipers sex senaste hemmamatcher har lockat över 900 personer. Det gjorde ingen av höstens fyra första matcher i Fortet.

I matcherna mot lag 9–14 i SSL-tabellen har Vipers bara tappat tre av 27 möjliga poäng hittills under säsongen.

Men mot lagen på övre halvan är Vipers facit inte lika muntert. I matcherna mot lag 2–8 har serieledarna tappat 20 av 33 poäng.

Av Växjös tretton poäng mot topprivalerna har sex hämtats mot Falun och tre mot Mullsjö. Men mot övriga topp 8-lag, Pixbo, Storvreta, Helsingborg, Dalen och Linköping, har Vipers negativ statistik hittills den här säsongen.

Helsingborg är den verkliga "skräckmotståndaren" med noll Vipers-poäng av sex möjliga - sedan skåningarnas Daniel Johnsson gjort sju mål (!) på de två matcherna mot Växjö.

Warberg däremot är Växjös favoritmotståndare - vilket sju segrar och en oavgjord på åtta inbördes SSL-möten visar.

Men ärligt talat var skillnaden mellan lagen den här kvällen mest Vipers 3–0-ryck under ett fem minuters powerplay sedan gästernas otursgubbe, nummer 13, Simon Bundgaard fått matchstraff för en armbåge i ansiktet på Valdemar Ahlroth.

Annons

Innan 7–4-segern var säkrad tvingades Vipers tränare Niklas Nordén gå ner på folk i tredje perioden. Det var då som regissören Filip Kjellsson på allvar klev in i handlingen. Han gjorde 5–2 på egen retur och spelade elegant fram Ludwig Persson till 6–3 innan en annan ledare i hemmalaget, Johan Roos, sköt 7–3 i tom kasse.

Jesper Lindström kämpade och slet i sin Vipers-debut.
Jesper Lindström kämpade och slet i sin Vipers-debut.

"Mot lagen på övre halvan är Vipers facit inte lika muntert. I matcherna mot lag 2–8 har serieledande Vipers tappat 20 av 33 poäng."

fakta

Vipers v Warberg

SÄSONGEN 13/14

Vipers-Warberg 8-4

Första, och hittills enda, gången som 1 600 personer (fullsatt) löser entré till Fortet.

Warberg-Vipers 6-12

En av tre gånger som Vipers gjort tolv mål i SSL (vilket är lagets målrekord i högsta serien).

SÄSONGEN 14/15

Warberg-Vipers 5-5 OT

Filip Kjellsson gör mål mot Warberg för tredje gången i rad.

Vipers-Warberg 10-4

Vipers vinner tredje perioden med 6-2.

SÄSONGEN 15/16

Vipers-Warberg 5-3

Vipers förlorar skotten med 15-28, men vinner matchen med 5-3.

Warberg-Vipers 5-6 OT

Vipers vänder 1-4 till 6–5. Johan Roos avgör efter 1.30 i overtime.

SÄSONGEN 16/17

Warberg-Vipers 3-5

Vipers Linus Pettersson gör två mål (hans hittills enda under säsongen).

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons