Annons

De tar läktarkampen för Öster i ur och skur

Den 12:e spelaren brukar den kallas. Klacken. När Öster mötte Landskrona borta senast var det just den 12:e spelaren som gjorde bäst i från sig av de rödblåa.
Sport • Publicerad 20 augusti 2010
Andreas Nilsson, ordförande i East Front.
Andreas Nilsson, ordförande i East Front.Foto: Alexander Mahmoud
East Front stöttar Öster i vått och torrt.
East Front stöttar Öster i vått och torrt.Foto: 

East Front vägrade vika ner sig på Landskrona IP där drygt 120 personer på den rödblåa sektionen hejade fram Luddes lirare i 90 minuter. Tyvärr kan ju inte en enda spelare av- göra matchen på egen hand. Inte ens den 12:e.

Öster förlorade matchen på planen med 0–4 och efter matchen sa lagkaptenen Fredrik Bild att East Front var det bästa med rödblått på sig.

Annons

– Till och med fotbollsförbundets representant på plats var lyrisk och det hör inte till vanligheterna att någon från förbundet yttrar sig så positivt om supportrar, säger Andreas Nilsson, ordförande i East Front.

I eftermiddag är Andreas en av de drygt 30–35 personerna i bussen som rullar upp mot Göteborg för att se Östers match mot Örgryte.

Östers IF har alltid haft anhängare – och för den delen också belackare – men någon riktigt organiserad supporterförening fick inte klubben förrän 1992 när East Front bildades. Som flest har EF haft 588 betalande medlemmar och i år är antalet 321.

– Det hänger såklart ihop med de sportsliga framgångarna, men vi är faktiskt två stycken mer i år än förra året, säger Nilsson som märkt en förbättring även hemma på Värendsvallen, även om det fortfarande finns en del av den äldre stammen som tycks tro att Öster av modell 2010 ska lira boll och vinna lika frekvent som man gjorde i början på glada 1980-talet.

– Många av de äldre verkar ha kravet att Öster ska spela den fotbollen nu också, men annars tycker jag att Norra stå och även de på huvudläktaren har varit bra på att stötta, säger Andreas Nilsson som i år har missat två Östermatcher på plats, Brage och Assyriska borta.

Vad krävs av Öster för att klara sig kvar i superettan?

– Det viktigaste är att laget börjar fungera igen och vinner matcher. Man brukar säga att 33 poäng måste man ha för att klara en kvalplats och det är mycket som pekar på att det krävs nu också.

Andreas Nilsson grämer sig främst över torskarna mot J Södra och Falkenberg och hade gärna bytt bort segern mot Hammarby mot något av de strecklagen.

– Men sedan Ludde tog över tycker jag faktiskt att spelet har blivit bättre. Det fungerar bra fram till då det gäller att få in bollen, säger Nilsson som om han hade varit coach gärna sett någon snabb spelare längst upp på topp och på det sättet plockat ner Freddy Borg på vänsterkanten.

Någon önskespelare du skulle vilja se i Öster?

Annons

– Som det har sett ut i år får jag nog säga Pär Cederqvist så som han har spelat. Men jag vet inte om han skulle passa in i laget som vi spelar nu, säger Andreas om den före detta Österforwarden som i år gjort 14 mål för Jönköping Södra.

Hur tror du det går i kväll på Gamla Ullevi?

– Det troligaste är väl att det blir oavgjort för det brukar ju Örgryte spela. Men jag hoppas såklart på tre poäng till oss, så jag säger 0–2.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons