Annons

De utgår från att Tyskland vinner

Thomas Marten med familj åker till Tyskland på söndag.
- Vi utgår från att Tyskland är kvar. Då börjar VM på riktigt.
Sport • Publicerad 23 juni 2006
Thomas och Matthias Marten är säkra på hur det går i morgon. "Tyskland har precis som Brasilien förmågan att bli bättre och bättre under VM-turneringens lopp", säger Thomas Marten. Foto: Sofia Ernerot
Thomas och Matthias Marten är säkra på hur det går i morgon. "Tyskland har precis som Brasilien förmågan att bli bättre och bättre under VM-turneringens lopp", säger Thomas Marten. Foto: Sofia ErnerotFoto: 

Han säger det inte kaxigt, bara som en självklarhet.

- Svenskarna får inte bli för ledsna. Det är bra att komma bland de 16 bästa.

Annons

Trots att det är 27 år sedan han flyttade till Växjö från Berlin, är det ingen tvekan om vilket lag han hejar på i åttondelsfinalen i morgon. Sonen Matthias som är född här vet också var han har sina sympatier.

- Jag håller på Tyskland.

De har fotbollsintresset gemensamt, den 56-årige lektorn på universitetet och den 15-årige studenten som snart ska börja på gymnasiet. Särskilt intresset för den tyska fotbollen.

Retar sig på engelsk fotboll - Sverige är väldigt engelskt inriktat. Det har retat mig att ni nästan bara har visat engelsk fotboll på tv, säger Thomas, som är tacksam för att den tekniska utvecklingen efter hand gjort det lättare att följa vad som händer i Bundesliga.

- Det är inget tempo i fotbollen i allsvenskan, tycker Matthias som sällan bryr sig om att kolla på Öster.

Han var med i Sandsbro AIK, men tyckte att det var tråkigt att spela själv. Precis som pappa är han en hängiven supporter - till Borussia Mönchengladbach.

Glädjen var förstås stor i det martenska hemmet när Borussiaspelaren Oliver Neuville tryckte in det sena segermålet mot Polen.

- Jag tycker att det tyska laget är rätt starkt. Neuville har varit en riktigt vass inhoppare, säger Matthias.

Thomas tycker att förbundskapten Jürgen Klinsmann har gett laget en mer energisk och optimistisk anda, kanske präglat av att han bor i Kalifornien.

- Tyskar tycker om att kritisera sig själva i första hand. Nu har de en mer amerikansk hållning.

Annons

Thomas Marten är född i Steyr i Österrike. Mamman är tyska och 19 år gammal flyttade han till München för att studera. Ett år senare fortsatte han till Berlin. En stad starkt präglad av arvet från andra världskriget och det delade Europa.

Utmanade Bayern München Det var då han började hålla på Borussia Mönchengladbach, storlaget med spelare som Netzer och Heynckes som framgångsrikt utmanade Bayern München.

På den tiden bar den uppväxande tyska generationen fortfarande en stor skuldbörda från andra världskriget. Det ansågs inte passande att vifta med flaggor och visa starka nationalistiska känslor.

- Nu har det skett en normalisering. Nya generationer är mer stolta över att vara tyska.

När Thomas Marten var på semester i Växjötrakten fick han ett erbjudande om att studera på högskolan som behövde lite utländska inslag för att bryta den provinsiella stilen. Landskapet här var en lockande kontrast till det instängda Västberlin. De välkomnande och smidiga kontakterna fick honom att ta steget.

- Jag var 29 år. Då har man sin Sturm und Drang-period bakom sig. Om man är 20 vill man hellre bo i Berlin.

Han hade först ingen tanke på att bli kvar, men snart fick han jobb, träffade sin blivande hustru Barbara och bildade familj.

Efter alla åren i Växjö firar han fortfarande jul på traditionellt tyskt sätt med gås på bordet. Han föredrar tyska korvar och äter surkål till.

- Jag kan sakna det tyska umgängessättet, att prata mer, att hälsa på varandra och att hålla upp dörren.

Kontakterna med Tyskland upprätthåller Thomas Marten inte bara privat, utan också i jobbet. Han är engagerad i utbyte med tyska universitet, åker på gästföreläsningar och tar studenterna på studieresor, gärna i samband med någon lämplig fotbollsmatch.

Annons

- Nu är fotbollsintresset på topp i Sverige, men överhuvudtaget är intresset svagare i Norden. Här är ishockey lika populärt som fotboll. På kontinenten och i England är fotboll med marginal populärast. Det är ofta lätt att få kontakt med folk genom fotbollen.

De har ännu inte fått tag på några matchbiljetter, men Thomas och Matthias Marten tänker åtminstone vara på plats i Dortmund och Berlin för att uppleva stämningen i samband med semifinalen och finalen, om nu Tyskland går så långt.

- Det måste ske ett under om inte Tyskland ska slå Sverige, men i kvartsfinalen mot Argentina blir det svårt. Jag vet inte om försvaret klarar deras kvicka anfallare, säger Thomas Marten och visar att han fortfarande har kvar lite av den självkritiska tyska stilen.

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons